Tech Support Forum banner

Aktualizacja KB5065426 nie instaluje się z powodu błędu instalacji 0x800f081f

902 views 6 replies 3 participants last post by  Gary R  
#1 ·
Witajcie,

W zeszłym miesiącu zaktualizowałem laptopa mojego ojca (który był kiedyś moim byłym laptopem) do Windows 11 Home.

Laptop to MSI GE65 Raider i ma następujące specyfikacje:
  • Procesor Intel Core i7 9750H
  • 16,0 GB pamięci RAM DDR4 w trybie Dual-Channel
  • Dedykowana karta graficzna Nvidia GeForce GTX 1660

Wersja systemu operacyjnego Windows 11 Home to build 26100.4946. Jeśli potrzebne są inne informacje, proszę o informację.

Tak czy inaczej, wracając do mojego problemu – próbowałem zaktualizować system do KB5065426 i otrzymałem komunikat o błędzie 0x800f081f. Załączyłem zrzut ekranu z komunikatem o błędzie, abyście mogli go zobaczyć.

Próbowałem również następujących czynności:
  • Uruchomiłem polecenie SFC /scannow, ale nie wykazało ono żadnych błędów (załączyłem plik CBS.log [informuję, że zmieniłem nazwę pliku, abyście mogli go zobaczyć), abyście mogli sprawdzić, co zrobiłem źle).
  • Zatrzymałem również usługę Windows Update w services.msc i wyczyściłem folder "SoftwareDistribution". Następnie ponownie uruchomiłem usługę i ponownie ją uruchomiłem. Problem nadal występuje
  • Zrobiłem to samo, ale po ponownym uruchomieniu komputera błąd nadal występuje.
Chociaż aktualizacja KB5065426 została pomyślnie zainstalowana na moich różnych maszynach, problem dotyczy tylko laptopa MSI GE65 Raider.

Jeśli jakiekolwiek dodatkowe informacje byłyby pomocne w moim problemie, proszę o informację.

Attachments

#3 ·
Przejdź do Start > Ustawienia > System > Rozwiązywanie problemów > Inne narzędzia do rozwiązywania problemów, a następnie uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów z usługą Windows Update.
Cześć,

Dziękuję za sugestię. Wykonałem krok „Narzędzie do rozwiązywania problemów z usługą Windows Update”, o którym wspomniałeś, ale otrzymałem komunikat „Diagnostyka usługi Windows Update nie powiodła się”. Naprawdę nie chcę rozmawiać z agentem.

Nawiasem mówiąc, konto na maszynie z systemem Windows 11 to „Konto lokalne” (odmawiam korzystania z konta online z różnych powodów).

#4 ·
Nawiązując do mojego ostatniego posta (przepraszam, jeśli narusza to zasady forum), załączyłem plik tekstowy dziennika "ReportingEvents" i muszę odfiltrować zarejestrowane zdarzenia z powrotem do momentu, gdy problem się rozpoczął (12 września 2025 r. – wtedy to się stało).

Proszę o informację, jeśli masz inne pytania lub wątpliwości.

Attachments

#5 ·
Plik, który załączyłeś, opowiada tę samą historię, co w Twoim pierwszym poście. Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby potencjalnie rozwiązać Twój problem. Wiem, że niektóre z nich wykonałeś już wcześniej, ale proszę, spróbuj je ponownie i w podanej kolejności.

1. Czy używasz pakietu oprogramowania antywirusowego innej firmy? Jeśli tak, wyłącz go i wróć do programu Windows Defender.

2. Uruchom teraz w trybie awaryjnym.
Przytrzymaj klawisz Shift podczas klikania opcji Uruchom ponownie w menu Zasilanie, co przeniesie Cię do środowiska odzyskiwania systemu Windows. Stamtąd wybierz Rozwiąż problemy > Opcje zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Uruchom ponownie, a następnie wybierz Tryb awaryjny z obsługą sieci.

3. Uruchom następujące polecenia w kolejności.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

SFC /SCANNOW

Spróbuj teraz zaktualizować system Windows, czy nastąpił sukces?

4. Jeśli nie, uruchom ponownie narzędzie do rozwiązywania problemów z usługą Windows Update w trybie awaryjnym.
Czy zostało ukończone?

5. Jeśli nie, wyczyść pamięć podręczną usługi Windows Update. Mogłeś już próbować tego, ale jeśli nie wykonałeś pewnych kroków, mogło się to nie powieść. Pamiętaj, że nadal robimy to w trybie awaryjnym.
Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i otwórz terminal administratora.
Wprowadź polecenia

net stop wuauserv
net stop bits

Otwórz Eksplorator plików i przejdź do C:\Windows\SoftwareDistribution. Usuń wszystkie pliki i foldery znajdujące się wewnątrz.
Wróć do Wiersza polecenia i ponownie uruchom usługi:

net start wuauserv
net start bits

Uruchom ponownie komputer, nadal w trybie awaryjnym, i spróbuj ponownie zaktualizować.

6. Jeśli automatyczna aktualizacja się nie powiedzie, spróbuj pobrać i zainstalować aktualizację ręcznie z katalogu Microsoft Update.

Wyszukaj "KB5065426".

Znajdź odpowiednią wersję dla swojego systemu. Dla większości standardowych systemów powinna to być ostatnia pozycja na liście – 2025-09 Kumulacyjna aktualizacja dla systemu Windows 11 w wersji 24H2 dla systemów x64 (KB5065426) (26100.6584).

Kliknij przycisk Pobierz, a następnie kliknij link w oknie podręcznym, aby rozpocząć pobieranie.

Ponownie, będąc w trybie awaryjnym, uruchom pobrany plik .msu z folderu Pobrane, aby zainstalować aktualizację.

7. Jeśli wszystko inne zawiedzie, wykonaj uaktualnienie naprawcze w miejscu.

Pobierz obraz dysku systemu Windows 11 (ISO), wybierz "Windows 11 (Multi-edition ISO)" i kliknij Pobierz. Po pobraniu pliku ISO kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję Zamontuj. Otwórz nowy wirtualny dysk i uruchom setup.exe. Po wyświetleniu monitu wybierz opcję "Zachowaj pliki osobiste i aplikacje", aby upewnić się, że Twoje dane zostaną zachowane. Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby zakończyć instalację.

#6 ·
Twój plik CBS.log nie jest kompletny, więc nie możemy zobaczyć, co powoduje problem. Nie jest to nic niezwykłego, ponieważ CBS archiwizuje wpisy CBS.log, gdy dziennik osiągnie określony rozmiar.

Zrób następujące rzeczy, abyśmy mogli przyjrzeć się zarchiwizowanym dziennikom....

• Otwórz Eksplorator Windows i przejdź do folderu ... C:\Windows\Logs\CBS ... .
  • Kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz ... Wyślij do > Folder skompresowany (zip)
  • Pojawi się komunikat: "Program Windows nie może utworzyć tutaj skompresowanego (zip) folderu. Czy chcesz, aby został umieszczony na pulpicie?"
    • Odpowiedz T, aby utworzyć folder CBS.zip na swoim Pulpicie.
  • Proszę dołączyć go do następnego posta.
    • Jeśli plik jest za duży, prześlij go do usługi udostępniania plików i podaj link do niego w następnej odpowiedzi.
    • Przykłady usług do przesłania to WeTransfer i TransferKit i SendFileOnline

#7 ·
Informuję, że kod błędu ... 0x800f081f ... wskazuje, że plik lub pliki i/lub wpisy rejestru w gałęzi COMPONENTS, które odnoszą się do tych plików, zostały w jakiś sposób uszkodzone.

Jest to jeden z najczęstszych błędów aktualizacji.

Naprawienie go może być łatwe i szybkie, ale częściej zajmie czas, aby naprawić uszkodzenie. To zależy tylko od tego, jak dużo zostało uszkodzone. Czasami można to zrobić ręcznie, czasami instalacja naprawcza (jak sugeruje @MPR ) może być szybszą opcją.