Tech Support Forum banner
Status
Not open for further replies.

[ROZWIĄZANE] 1 długi sygnał dźwiękowy 3 krótkie problemy.

376K views 34 replies 5 participants last post by  Fireface  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć ludzie. Mam płytę główną Asus P5B i wszystko działało dobrze, dopóki normalnie nie wyłączyłem komputera, a następnego dnia przestał działać. Miałem (i nadal mam) 1 długi sygnał dźwiękowy i 3 krótkie sygnały dźwiękowe.

Po poszukiwaniu problemu i znaczenia kodów dźwiękowych, dowiedziałem się, że problemem jest pamięć RAM lub karta graficzna. Próbowałem wszystko ponownie zamontować, w tym pamięć RAM i kartę graficzną, ale nadal nic nie działa. Kiedy otwieram komputer, zajmuje to około 20 sekund bez sygnału dźwiękowego, a następnie pojawia się 1 długi i 3 krótkie sygnały dźwiękowe. Po przerwie 2-3 sekund otrzymuję kolejne 2 krótkie sygnały dźwiękowe.

Rzecz w tym, że nie rozumiem, jak to się nagle stało, podczas gdy mój komputer był normalnie zamknięty i działał bez problemu. Jakieś rady, które mogę wypróbować, poza ponownym zamontowaniem karty graficznej lub pamięci RAM?

Dzięki i przepraszam, jeśli to zły dział dla takiego wątku.

#2 ·
Re: 1 długi sygnał dźwiękowy 3 krótkie problemy.

Cześć Fireface,

Zalecam przetestowanie pamięci RAM pod kątem błędów. Użyj dobrego programu do testowania pamięci o nazwie "Memtest86+", aby przetestować pamięć komputera pod kątem błędów. Przejdź do działającego komputera, pobierz program, umieść go na płycie CD i uruchom komputer do płyty CD Memtest86+. Oto link do programu Memtest86+: Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

Mam nadzieję, że wszystko się ułoży.

#4 ·

Jeden długi i 3 krótkie sygnały dźwiękowe odnoszą się do problemu z pamięcią RAM dla systemu AMI Bios.
Dwa późniejsze sygnały dźwiękowe wskazują na problem z grafiką.
Wyjmij całą pamięć RAM, włącz komputer i nasłuchuj powtarzającego się pojedynczego sygnału dźwiękowego z głośnika płyty głównej. Jeśli usłyszysz ten sygnał dźwiękowy, płyta główna jest prawdopodobnie w porządku.
Marka i model procesora CPU-RAM-Graphics-PSU.

Save
#5 · (Edited by Moderator)
Po pełnym przeszukaniu dowiedziałem się, że te sygnały dźwiękowe oznaczają problemy z pamięcią RAM lub kartą graficzną. Nie wiem, jaką wersję BIOS-u mam (AMI itp.), ale naprawdę próbowałem wyjąć pamięci RAM i pojawiły się powtarzające się sygnały dźwiękowe. Więc jak powiedziałeś, MOBO działa dobrze (nie wiem, co to jest MOBO, szczerze mówiąc). Moje standardowe pamięci RAM to transcend 2x 1 GB. Mój przyjaciel dał mi jednak 2 x 1 GB pamięci RAM apacer i używałem ich dobrze przez około 2 miesiące (używałem ich dobrze oznacza, że ​​działały w pełni i były rozpoznawane jako 4 GB pamięci RAM przez system). Próbowałem również używać standardowych pamięci RAM w różnych gniazdach, ale nadal ten sam problem. Więc w końcu sprawdziłem, aby wyjąć kartę graficzną z komputera i włączyć go i nadal te same sygnały dźwiękowe, po których następują 2 krótkie sygnały dźwiękowe. Moja karta graficzna to 9800GT z pamięcią 250 lub 512.

Zauważyłem, że kiedy wyjmuję kartę graficzną, sygnały dźwiękowe są generowane natychmiast: 1 długi, 3 krótkie, a następnie 2 krótkie. Ale gdy karta jest włączona, zajmuje to około 20 sekund, zanim pojawią się sygnały dźwiękowe.

#6 ·

Czy postępowałeś zgodnie z powyższą radą i pobrałeś memtest 86, aby przetestować pamięć RAM?

Memtest powinien być uruchomiony z jednym zainstalowanym modułem przez kilka przebiegów, a następnie zamień moduły i uruchom ponownie przez kilka przebiegów.

Save
#7 ·
Nic się nie wyświetla na ekranie, stary. Jak mam uruchomić płytę CD? Nic się nie wyświetla, a mój komputer czasami robi 1 długi 3 krótkie, potem 2 krótkie, a czasami 1 długi 3 krótkie, potem 3 krótkie.... Co się do *** dzieje, to mnie wkurza :S

#8 ·

W ogóle nic nie widać na ekranie.

Spróbuj zresetować cmos.

Wyłącz zasilanie ze ściany, nie odłączaj wtyczki
Otwórz obudowę i zlokalizuj baterię
Wyjmij baterię
Jeśli są zworki, przesuń zworkę z 1 i 2 na 2 i 3 lub clr cmos
Naciśnij przycisk zasilania
Załóż baterię z powrotem
Jeśli przesunąłeś zworkę, przesuń ją z powrotem do pierwotnej pozycji
Załóż baterię z powrotem
Zamknij obudowę
Włącz zasilanie ze ściany
Włącz zasilanie.

Save
#10 ·

Więc wyjąłem baterię i przesunąłem zworkę gdzieś w pobliżu masła z 1 2 na 2 3. I czekam 5-10 minut, prawda?
Zgadza się.
Po wyczyszczeniu CMOS spróbuj uruchomić system z jednym modułem oryginalnej pamięci RAM.

Mieszanie marek/specyfikacji pamięci RAM często powoduje problemy. Wypełnienie wszystkich gniazd pamięci RAM na płycie głównej może powodować problemy z napięciem.

Save
#12 ·
Odp: 1 długi sygnał dźwiękowy 3 krótkie problemy.

Jeśli używasz zworki, nie musisz wyjmować baterii. ODŁĄCZ przewód zasilający z zasilacza, kilka razy naciśnij przycisk zasilania, przesuń zworkę z pinów 1 i 2 na piny 2 i 3 na dziesięć sekund, przesuń zworkę z powrotem na piny 1 i 2, spróbuj uruchomić za pomocą jednego paska oryginalnej pamięci RAM.

Save
#14 ·

to są rzeczywiste instrukcje asusa

reset cmos

wyłącz komputer
odłącz kabel zasilający z tyłu
zdejmij bok
wyjmij baterię cmos
przesuń zworkę cmos z pinów 1 i 2 na pin 2 i 3 i z powrotem na piny 1 i 2
włóż baterię z powrotem
załóż bok
ponownie podłącz kabel zasilający
uruchom komputer

z czego korzystasz?

karta graficzna
procesor
płyta główna
ram
zasilacz
marka
model
moc w watach

#23 ·
Ponieważ próbowałem wszystkiego i nie działa. I nie mogę kupić innego zasilacza, pamięci RAM ani niczego innego, ponieważ wyjechałem z rodzinnego miasta do innego miasta na studia.

Nie mam więc pomocy finansowej, aby kupić nowy sprzęt.

Ani reset CMOS nie zadziałał, ani ponowne włożenie wszystkiego.

Jestem oficjalnie wkurzony na maszynę, która nagle przestała działać pewnego ranka, kiedy próbowałem ją uruchomić. To jest straszne.

#24 ·

Nie jestem pewien, czy rozumiem. Dlaczego nie możesz kupić zasilacza lub pamięci RAM tam, gdzie teraz jesteś? Nie musisz kupować tego tam, skąd pochodzisz.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.