Tech Support banner
Status
Not open for further replies.
1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Any help would be greatly appreciated,

Well i originally posted this in the Asus motherboards support forums but frankly i havent gotten all that much help there i was hoping you guys could give me some more help getting my computer to work and im hoping i dont have to rma some parts but i will if necissary. I troubleshooted myself while waiting for awnsers on the forum so the last post is most up to date (so i suppose you could start there if you wanted although may miss some background information.

Asus forum posts-

1 ) Ok so i was building my new computer here are the specs
conroe e6600
Asus P5b Deluxe
2 x 1gb corsair xms2 ddr 8000
evga gts 8800
gamexstream 700 watt power supply

I had it all put together and when i plugged in the power to the motherboard the light went on. But when i pressed teh power on the case the fans would spin for a second (including the cpu fan) but then would stop. I decided to trouble shoot by taking out components until it was just processor, mb, ram, and case. I even undid many of the screws. I booted it up and voila everything seemed to be working (i dont remember if the cpu fan was spinning). Next i added more screws tested again and worked as far as i could tell (i dont remember if the cpu fan was spinning). Finnaly i added teh vga card and i tried connecting a monitor. I booted it up and get no video. When i am inspecting it running i notice the cpu fan is not spinning. I immidiately turn it off. I dont know why its not spinning and frankly am worried. Ive reconnected the cpufan power connector countless times no difference. Why would my motherboard power up everything but my cpu fan? All the other fans were running even my graphics card fan. How long can my processor be on without fan before frieing? and how could i check. I didnt remember any bad smells or anything. Any ideas about what i can do to get my comptuer working, and why would the fan stop spinning...

2) OK new update. I changed the heatsinks fan connecter from the cpu fan connector to the fan 1 connector. Although there is only 3 pins where the cpu fan one has 4 it spun. So obviously that connector on my motherboard shorted or something. Im guessint this wont permanently work? If it won't is my only option doa'ing? Currently im gonna try to get it to boot now that the fan spins again. Help me asap please!!!

3)Another update. As of now i have connected the graphics card into the mix. Everythings running but i plugged in my monitor and am not seeing any video. My heatsink for the processor is still plugged into one of the motherboard fan slots (not the cpu one which is shorted i believe). Also i have been having trouble with screws. Until now i have only screwed in some of the holes because the others get too tight and the computer will not turn on. Some info into ways to help this would be welcome. But mos tof all i just want my computer running! So i want to know why i wouldnt be seeing video and if tis ok for my processors heatsink/fan to run out of the slot its running out of.

4) thank you for that advice, i will be picking up some of those tommorow its a bit late here lol :). Anyone else have ideas i can check tonight to get the video working. The whole computer is running fans and everything i just get no display on the monitor it says "no signal". ALso i want to know if i can keep my processor heatsink fan connected to a regular fan power thing (for lack of better word) because it still wont work when i plug it into the cpu fan thing.

** i got new screws with the new case but no fiber washers :(** thats why ill buy some tommorow hopefullllly

5)Ok i still havent had any luck getting the computer to run but i think one of the keys to the problem may be that my cpu fan wont spin when its connected to the motherboard cpu fan connector. THese are the two reasons I think there may be a problem.

1. Maybe the processor got fried/broken making the fan not spin when connected to cpu power connector. Would my motherboard and all other components still be able to turn on though? But everything seemed to be working when i connected the cpu heatsink into a regular fan connector. But maybe when the heatsinkfan was connected to a regular fan it didnt matter whether the processor was dead or not because it detected it as a regular case fan. (just a guess)

2. I shorted the cpu connector. I think this is a very high possiblity because i remember one time when turning it on (fan on cpu worked connected to cpu slot ) something happened i heard some not good noise from that area. I was having trouble with screws so maybe one of them somehow shorted it? maybe i didnt connect it all the way? who knows. I have been able to get the cpu fan to spin by connecting it to a regular fan connector (which only has 3 pins not , so maybe thats why my computer isnt showing video? It doesnt detect a heatsink fan so it wont turn on? Just a guess.

3. Maybe some other problem as to why my computer isnt sending any video signal.

Again when i turn on my computer everything seems to be working. Everything turns on from the graphics card to the psu to the system fans. The lights on the motherboard turn blue when power is connected to it and red/rainbow when i press the button. Again no video signal though when i connect a graphics card. Right now i almost feel out of options, i have tried almost everything to come up with the diganoses i have. Anyone have any more ideas? I am thinking about rmaing the motherboard and processor because they are where i think teh problem is coming from. But would a computer power up everything in the system if no processor was detected or working? Or could there be another reason why no video signal is sent. ( i do-nt hear any beeping from speaker when turning it on, but i dont even know if hte speaker works because ive taken out parts and not heard it either).

Sorry the post is kind of long but any help would be appreciated.
 

·
Registered
Joined
·
25,116 Posts
are you using the correct motherboard standoffs to secure the motherboard to the case ????


have you read your mobo manual carefully regarding the PCI express slot that you must use if you are only running one video card ??


if you cpu fan is not working when connected to the cpu fan port on the motherboard I would not proceed any further, RMA the board
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #3 ·
thank you very much for the quick response. If i am going to rma should i rma both the processor and motherboard to newegg.com? I think the motherboard is just shorted because the heatsink/fan works in the other fan slots but is it possible that this all could be a processor issue? I really dont know? So what exactly should i rma? i personally think its between the cpu and mobo.
 

·
Premium Member
Joined
·
78,002 Posts
set it up out of the case with
cpu
video
ram
speaker
and see if you get post
if the cpu fan does not run connected to the correct socket on the m/b the computer will not start
it will not start if it is connected to another fan socket because no signal is is sent to say the fan is running and detected
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Thats what i thought :( lol. Well i want to know how it shorted so easily... O well i guess i will have to rma the board then because hte heatsink wont run when connected to the cpu fan slot. I have already taken it out of the case to try it. i guess that means forsure rma should i not rma the processor because its probably alright? Atleast i can use the graphics card in my current system until the new mobo comes.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #7 ·
thanks again for the help im rmaing it on newegg right now :). To bad i wont be able to have it for like a week lol. So your positive a cpu wont turn on without the heatsink/fan plugged into cpu fan connector? Becaues i want to make sure my cpu was never damaged. (i did look at it though and it looked fine to me).
 

·
Registered
Joined
·
25,116 Posts
I havent seen a system yet that will fire up without the cpu fan connected to the cpu fan connector at the motherboard, nor will the cpu stay running if the fan is not on
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #9 ·
hey thanks alot for all your help guys :). I have packed up my motherboard and sending it back. Haha your soo much better then the asus support forums i just wanted to let you know ;).
 
1 - 10 of 10 Posts
Status
Not open for further replies.
Top