Tech Support Forum banner
Status
Not open for further replies.

Diody LED fazy płyty głównej Gigabyte powodują problem?

49K views 21 replies 5 participants last post by  Wrench97  
#1 ·
Moje specyfikacje są następujące:

System operacyjny: Windows Vista™ Ultimate (6.0, Build 6002) Service Pack 2 (6002.vistasp2_gdr.090803-2339)
Język: Angielski (Ustawienia regionalne: Angielski)
Producent systemu: Gigabyte Technology Co., Ltd.
Model systemu: EP45-UD3P
BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8500 @ 3,16 GHz (2 procesory), ~3,2 GHz
Pamięć: 4094 MB RAM
Plik stronicowania: 1510 MB użyte, 6913 MB dostępne
Katalog Windows: C:\Windows
Wersja DirectX: DirectX 10
Parametry konfiguracji DX: Nie znaleziono
Wersja DxDiag: 6.00.6001.18000 64bit Unicode

Problem, który mam, trwa już od dłuższego czasu. Aby naprawić tę sytuację, zazwyczaj nie wyłączam komputera. Zazwyczaj jestem zmuszony uruchamiać go ponownie wiele razy i otrzymuję kilka BSOD-ów, zanim uzyskam czysty rozruch.

Zasadniczo mam konfigurację z dwoma monitorami. Trzymam Firefox otwarty na mniejszym monitorze, a na głównym monitorze grałem wcześniej w World of Warcraft i zostawiałem go na ekranie logowania na tym monitorze 24/7. Jednak jeśli kiedykolwiek miałbym zamknąć grę z ekranu i zostawić ją na noc, komputer prawie zawsze by się wyłączał. Budziłem się następnego ranka i musiałem przejść przez żmudny proces uruchamiania.

Zbudowałem komputer sam, ale ten problem mnie dezorientuje. Wydaje się, że dopóki gra zajmuje cały ekran, komputer będzie działał normalnie i pozostanie włączony... ale gdy tylko się zamknie, komputer wyłączy się losowo.

Zauważyłem pewne problemy podczas uruchamiania na mojej płycie głównej, które mogą być powiązane. Komputer uruchamia się i zawsze, gdy występuje problem, te światła "Phase LED" na mojej płycie głównej świecą jasno. Jest 6 wielokolorowych świateł, które się zapalają. Gdy te światła zgasną... proces uruchamiania staje się normalny i wszystko działa. Nie jestem pewien, czy jest to związane z problemem.

Nie mam pojęcia, co powoduje wyłączanie się mojego komputera.

#5 ·
Światła nie służą do rozwiązywania problemów. Są one jedynie wizualną wskazówką zużycia energii przez procesor. Oczywiście wszystkie będą świecić podczas rozruchu. Jeśli włączysz funkcję Dynamic Energy Saver, światła te będą stale wizualnie wskazywać poziom mocy procesora, w przeciwnym razie zgasną po uruchomieniu.

Save
#6 ·
Sprawdź w biosie przy następnym uruchomieniu na stronie stanu komputera odczyty napięcia 12 V, 5 V i 3,3 V.
Problem z uruchamianiem to klasyczny problem z niedoborem mocy, gdy podczas uruchamiania wszystkie dyski się uruchamiają, a zasilacz nie dostarcza od razu wystarczającej mocy.
Gdy komputer jest w systemie Windows, użyj programu Sensor View Pro, aby uzyskać odczyty z poziomu systemu Windows>
http://www.stvsoft.com/index.php?opt...d=17&Itemid=33

#7 ·
Cóż, mój komputer znowu wyłączył się zeszłej nocy. Po kilku ręcznych restartach uruchomiłem go ponownie i sprawdziłem to forum. Uruchomiłem ten program i przeprowadziłem test BIOS-u i wszystkie napięcia wydawały się dość wyrównane i stabilne. Prawdopodobnie muszę przyjrzeć się napięciom w BIOS-ie, gdy jest uszkodzony. Ale jak to koreluje z moim problemem z wyłączaniem się? Jedynym sposobem, aby zapobiec wyłączeniu, jest wyświetlanie ekranu logowania World of Warcraft na moim głównym monitorze. Dopóki nic nie ma na głównym monitorze... wyłączy się w nocy.

#8 ·
Losowe wyłączenia mogą oznaczać kilka rzeczy: Uszkodzony ram, uszkodzone zasilacze, błędy dysku twardego

Zasilacze w przypadku awarii mogą powodować wahania napięcia w górę i w dół. To źle.

Pożycz zasilacz, jeśli możesz, lub użyj multimetru.

Pobierz memtest86, nagraj na dysk i uruchom z rozruchu, pozwól mu wykonać jeden pełny test.

Zainicjuj sprawdzanie dysku na dysku twardym.

Save
#9 ·
Z jakiegoś powodu nie mogę uruchomić memtestu. Nagrywam go na dysk i wybieram dysk do uruchomienia. Wyświetla się "Uruchom z CD/DVD" lub coś w tym stylu, a następnie przechodzi od razu do systemu Windows. Używam Memtest86+ V4.00, jeśli to coś znaczy.

#10 ·
Wyłącz dysk twardy i inne opcje, wybierz tylko dysk jako opcję, a następnie zapisz. Kiedy pojawi się komunikat, aby nacisnąć dowolny klawisz, aby uruchomić system z płyty CD, naciśnij dowolny klawisz :) żart, po prostu naciśnij dowolny klawisz.

Save
#13 ·
Sprawa otwarta: Tak (Nie jestem pewien, dlaczego tak jest)
VCORE - 1,220 V
DDR18V - 2,208 V
+3,3 V - 3,280 V
+12 V - 12,239 V
Aktualna temperatura systemu - 46 stopni
Aktualna temperatura procesora - 37 stopni
Prędkość wentylatora procesora - 1503 obr./min

#19 ·
Więc jako losowy test, postanowiłem zainstalować Dynamic Energy Saver, aby zobaczyć światła MoBo i jak działają. Zainstalowałem go... następnie, gdy komputer się zrestartował, włączyłem go. Światła się włączają... oprogramowanie działa normalnie przez około 25 sekund, a następnie pojawia się BSOD. Dzieje się tak za każdym razem. Czy jest to związane z wadliwym zasilaczem, czy też coś jest nie tak z moją płytą główną? Pamiętam również, że kilka miesięcy temu próbowałem podkręcić swój system... i podkręciłem go bardzo nieznacznie, a mój system został zbombardowany BSOD-ami. Specyfikacja mojego systemu jest idealna do podkręcania... ale mój system sobie z tym nie radzi. Problem z zasilaczem?

#21 ·
Zrobiłem to dzisiaj dwa razy i użyłem SensorsView Pro oraz testu BIOS, a napięcia wróciły do normy. Nie widziałem nic niezwykłego. W tej chwili w SensorsView jest:

VCoreA: 1,07V
VCoreB: 2,21V
3,3V: 3,28V
5V: 4,95V
12V: 11,50V
5VSB: 5,21V
VBAT: 3,25V

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.