Go Back   Tech Support Forum > Alternative Computing > Mac Support

User Tag List

Problem with WiFi on 2011 MBP

This is a discussion on Problem with WiFi on 2011 MBP within the Mac Support forums, part of the Tech Support Forum category. So I have the early 2011 MBP and have been having some WiFi troubles. Sometimes my WiFi works perfectly fine,


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-08-2016, 09:14 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada
Posts: 261
OS: Windows 7 Ultimate


Send a message via AIM to darksteel88 Send a message via MSN to darksteel88

So I have the early 2011 MBP and have been having some WiFi troubles. Sometimes my WiFi works perfectly fine, other times, it has issues. Sometimes I get no WiFi card showing up, sometimes it will show up but won't let me search for networks. Sometimes I get WiFi connectivity but the network speed is really slow, or pages seemingly fail to load at all. And of course, to top it off, sometimes it works perfectly fine.

I think the issue first occurred when I upgraded to Yosemite. It had previously been on Lion, hadn't really bothered upgrading. It started progressively getting worse. When I upgraded to El Capitan, it didn't seem to change at all, though I ended up having a GPU issue that was covered under extended warranty (they replaced the logic board).

When I was on El Capitan, I had a while where the WiFi just wouldn't do anything, it would either not show up or not search for networks. Various fixes seemed to help for some time, like resetting the SMC or disabling Bluetooth, but none of them proved to be a permanent solution.

Is this a failing WiFi card? Is there a way that I can check? I think the intermittent issues seem to suggest it's a WiFi card, but it's strange how it coincides with my OS upgrade. It's also strange that various fixes like resetting SMC seemed to make the issue disappear.
darksteel88 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-09-2016, 08:06 AM   #2
Moderator - Alternative Computing Team
 
MartyF81's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Chicago
Posts: 900
OS: Mac OS, Windows, iOS

My System


I would start with following the suggestions in this guide: Fixing Wi-Fi Issues in OS X El Capitan | OSXDaily

If this has been happening with many different OS installations... I am inclined to think it is a hardware issue though.

The Wifi Card could be failing, the WiFi card itself could be coming lose from the logic board, and or the antenna cables are lose etc... The only way to really tell some of those things is to take it apart and look at the card.

Apple Hardware test can help diagnose some hardware issues though: https://support.apple.com/en-us/HT201257
__________________
MartyF81 is offline  
Old 01-10-2016, 03:21 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada
Posts: 261
OS: Windows 7 Ultimate


Send a message via AIM to darksteel88 Send a message via MSN to darksteel88

I've tried various suggestions from those types of posts. Of note, I have tried the plist fix, which has worked sometimes, but didn't work other times. That's right, it completely fixed my internet at least once, and has done nothing at least once.

I tried the other one with the custom DNS and custom MTU, it worked for a while and seemed to work, then started to struggle. Some pages were loading much slower than they should have. My speedtest was slower than it should be, but far above what's necessary for this. For example, browsing Reddit I got some results of DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET, then a few seconds later it would load pages as if that had never happened.

I suppose I'll have to try the hardware test and see if that yields anything.

I doubt it's the WiFi card coming lose from the logic board, as the logic board was replaced recently and the issue has happened before and after the replacement.
darksteel88 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-10-2016, 04:23 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada
Posts: 261
OS: Windows 7 Ultimate


Send a message via AIM to darksteel88 Send a message via MSN to darksteel88

I ran the hardware test, didn't detect any hardware issues.
darksteel88 is offline  
Old 06-06-2016, 08:08 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
OS: OSX- El Capitan



did you find a solution for your problem?? I am having the same one with my late 2011 MBP
ralphch97 is offline  
Old 06-07-2016, 07:01 PM   #6
Registered Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 9
OS: El Capitan



you need to check your router wireless settings. Make sure you have a secure connection so no one else is getting on. Chances are your wifi is broadcasting on the same channel as your neighbors. Most cable modems come with the wifi feature..so just log into it. usually they are 192.168.0.1 or something like that and you would type that in a browser. you have to check with the manufacture. Once you log into your modem, look for wireless settings and you should be able to see other wireless access points and which channels they are using and try to avoid those channels.
Deleted 6-9-16 is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BSOD instantly after turning on from sleep mode
Hi guys, Recently purchased a refurbished PC (last week) and have come across my first BSODs. Sorry i don't know the code of the first BSOD but the second one is the following: BCCode: 1000007e BCP1: FFFFFFFFC0000096 BCP2: FFFFF8800562914C BCP3: FFFFF8800335B3E8 BCP4: FFFFF8800335AC40 OS...
jamestt BSOD, App Crashes And Hangs 22 06-20-2012 02:07 PM
Memory related (?) BSODs for months
OS - Windows 7 x64 bit Original OS installed was Windows 7 "Bought" it Hardware is over 1 year old, bought it around January 2011 Age of OS installation is about 1 month CPU - Intel i5 2500K Video Card - NVIDIA 570 GTX Motherboard - ASUS P8P67
JSphere BSOD, App Crashes And Hangs 10 05-18-2012 02:15 AM
MEMORY_MANAGEMENT BSOD please help
BSOD when lightly using PC (Internet browsing, YouTube) and even if I leave the pc on it will bsod.. I had trouble downloading the bsod viewer so here's the file
Create BSOD, App Crashes And Hangs 10 04-28-2012 09:06 PM
Random BSODs on brand new pc
I recently built a new pc and it has started BSODing at seemingly random intervals for the last month.I tried reinstalling windows, but to no avail. According to bluescreenview, ntfs.sys and ntsokernel.exe have been the chief cause of this. Help would be greatly appreciated. Windows 7 Home...
LethalFailure BSOD, App Crashes And Hangs 87 04-01-2012 07:39 PM
I need help before i spend 75 on tech support
It's been going on 1 month since my build When I first got them I use to get 4-5 a day now its once every 2 days. I can play Games with out any its just random. First 1 BCCode: 3b BCP1: 00000000C0000005 BCP2: FFFFF960000B8971 BCP3: FFFFF8800875DFD0 BCP4: 0000000000000000 OS...
smokenjoe BSOD, App Crashes And Hangs 29 03-14-2012 01:09 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -7. The time now is 03:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2001 - 2018, Tech Support Forum

Windows 10 - Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts