Go Back   Tech Support Forum > Alternative Computing > Mac Support

User Tag List

PPC MAC G4 Tower type - SCSI Issue

This is a discussion on PPC MAC G4 Tower type - SCSI Issue within the Mac Support forums, part of the Tech Support Forum category. Hello... Please bear in mind I am a Windows user but help out in a small Hobbyist studio with MAC


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-07-2017, 12:57 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



Hello... Please bear in mind I am a Windows user but help out in a small Hobbyist studio with MAC equipment- One of the Mac's is a G4 which was bought from new many years ago and has worked faultlessly.

There is much old archive media on this Mac which was complied with Media100 and we decided it was time to get all the media off and transfer it to the newer Mac's.

Whilst checking in Media100 edit suite for the various video media the MAC just shut down ( not crashing but as if the power was just removed ).. It had never ever done this before.

Pushed the On button and it started up but after a minute it shut down again ( just as if the button had been pushed to turn it off ).
Tried again and it started up and continued to run but then we noticed that the two internal SCSI Hdds were missing from the desktop icon position.

The Main Hdd was showing and also three firewire off board drives were showing.

Opening Media100 and loading a project showed the SCSI drives (NOT RAID) could not be found.

Opening the case I removed the two SCSI drives and powered them up from a separate supply and they both spin up.

I removed the SCSI card ( ATTO ExpressPCI UL3D ) and powered up the Mac. I looked in the About Mac and looked for the devices connected and obviously the SCSI did not appear.
I re-fitted the SCSI card but did not connect the drives and powered up and the in the devices connect it did not show the SCSI card.
I then connect one of the drives and did the same routine and SCSI did not show up. I then disconnect that drive and connect the other drive, etc and that did not show up. I connected both drives and they both appear in the devises connected. ? but they cannot be accessed.

Any guidance would be appreciated

The picture shows how it looks in the Devices connected..but not accesable
jeb0007 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-07-2017, 01:00 AM   #2
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



I think the picture did not get uploaded. Hope it has now,,,
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20170505_122959.jpg
Views:	63
Size:	227.8 KB
ID:	305945  
jeb0007 is offline  
Old 05-07-2017, 08:21 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



OH one last thing to mention is that the two SCSI drives are just individual storage drives and not in any RAID configuration. Thanks again for any help
jeb0007 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-08-2017, 01:40 PM   #4
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 40,523
OS: Windows 10 64 bit

My System


It sounds like the SCSI controller card has failed or in the process of failing.
If you have another computer with a SCSI controller, you can try attaching the drives to it to see if they are recognized.
Try a different SCSI controller card and see how you get on.
__________________
Please press the Like link to right of any post you found helpful.
spunk.funk is offline  
Old 05-09-2017, 12:26 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



Hello. Thanks for you input. Frome your experience, if I get another card of the exact same type ATTO ExpressPCI UL3D ( which I have seem on Ebay ) will it need configuring or will it just detect the drives. As I mentioned, they are not configured in a raid format, they are just two individual HDDs for storage. Thanks again...
jeb0007 is offline  
Old 05-09-2017, 01:10 AM   #6
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 40,523
OS: Windows 10 64 bit

My System


If you get the same exact card, then you can just replace the old card with the new attach the drives and everything should be as it was. No configuration of drivers required
__________________
Please press the Like link to right of any post you found helpful.
spunk.funk is offline  
Old 05-09-2017, 01:38 AM   #7
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



That sound great... If I can't get the exact card but one that will work with those HDDs, I guess I will have to configure it with some sort of utility but will that lose any data?
jeb0007 is offline  
Old 05-09-2017, 02:07 AM   #8
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 40,523
OS: Windows 10 64 bit

My System


Quote:
No configuration ot drivers required
No, if you get the same card, It will recognize your drives, no utility required.
The only time you would have to worry about that, is if your drives are in a RAID.
__________________
Please press the Like link to right of any post you found helpful.
spunk.funk is offline  
Old 05-09-2017, 03:35 AM   #9
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



OK I will let you know how I get on.. Oh one other thing, I have read somewhere that a SCSI to USB device also exists. Do you know if these work to get any data of a SCSI that it not RAID?
jeb0007 is offline  
Old 05-09-2017, 12:57 PM   #10
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 40,523
OS: Windows 10 64 bit

My System


The problem with a SCSI to USB adapter is that there are a few different versions of SCSI, so you have to get the right pin structure. Second, data transfer rate will be much slower over USB. A SCSI card Adapter from Ebay will cost less and be more reliable then a USB adapter.
__________________
Please press the Like link to right of any post you found helpful.
spunk.funk is offline  
Old 05-10-2017, 12:20 AM   #11
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



Hello.. If I get another SCSI card which is MAC compatible, will it need configuring with a utility or will it just detect the two HDDs on power up ?

OK on the SCSI to USB. My thought were just to get the Data off the SCSI and replace the SCSI with a regular IDE HDD and put the Data on that so that I can run the Project and save them as the system will not be used once the Data has been take off.. I much appreciate you guidance Thanks
jeb0007 is offline  
Old 05-10-2017, 01:23 AM   #12
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 40,523
OS: Windows 10 64 bit

My System


Quote:
No configuration or drivers required
You keep asking the same question and I keep answering it the same way. It should work without configuring or a utility.
__________________
Please press the Like link to right of any post you found helpful.
spunk.funk is offline  
Old 05-10-2017, 05:03 AM   #13
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



OK sorry about that. I did not realise you were talking about the same card and also about any other card.. Apologies.....
jeb0007 is offline  
Old 05-19-2017, 12:41 AM   #14
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



I have order another card of the exact same type so will let you now how it goes
jeb0007 is offline  
Old 05-19-2017, 12:46 AM   #15
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 40,523
OS: Windows 10 64 bit

My System


Keep us posted
__________________
Please press the Like link to right of any post you found helpful.
spunk.funk is offline  
Old 05-28-2017, 12:20 AM   #16
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



Hello.. Well I got another SCSI card of the exact same type and the results are just the same. In the System Profile tree it shows the SCSI and the 2 HDD. If I unplug the ribbon from the card it does not show any SCSI in the system profile tree.. Any other ideas?
jeb0007 is offline  
Old 06-02-2017, 12:35 AM   #17
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



Any ideas?
jeb0007 is offline  
Old 06-19-2017, 01:15 AM   #18
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



hello anyone there?
jeb0007 is offline  
Old 06-20-2017, 03:59 PM   #19
Macintosh Methodology Wizard - TSF Retired
 
sinclair_tm's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Dusty Mexican Border Lands
Posts: 13,601
OS: Mac OS X 10.8.5, MS Win 7 Pro & Ultimate, iOS 9.3.5

My System

Send a message via AIM to sinclair_tm Send a message via MSN to sinclair_tm

Did you try putting the card in a different slot? And are there any other Macs you can put the card into? Also, exactly which G4 tower is it? What OS X version is it running? Do the drives show up at all in Disk Utility?
sinclair_tm is offline  
Old 06-21-2017, 01:12 AM   #20
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
OS: MAC OSX 10.4.2



Hello... Yes did try another slot and the MAC did not like it at all,,,,,Just powered up and run fan very fast... Put is back in original slot ( Last slot on the Other edge ) and all OK from BOOT,,, We have a G5 but it does not have any Molex connecters ( Only Sata ) for the Old HDDs.. It is running 10.2.4...It is a G4 Tower with sort of curve shape rather that like the G5 Silver tower. The Drives do not show up in Disk Utility. They only show in the system profile List,,,,,, I will let you know any progress
jeb0007 is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High ping
I've had high ping for over a year, and did not know about it. I've replaced all of the cat5 cables, taken out router, switch, replaced modem, etc.. But still no low latency. What else could it be? https://i558.photobucket.com/albums/ss27/charlieray53/slowping_zpsvm1nlebu.png
charlie ray Networking Support 29 08-29-2016 08:08 AM
Diagnostics policy service won't start
I can access wifi with all devices except my laptop. Problem started first thing this morning. I have run virus scans, reboot router and computer, also tried instructions that were given in another post on this site a to no avail. When I click start the service it says error 5 access denied. This...
kmarion Windows 7 , Windows Vista Support 48 02-16-2014 04:27 PM
[SOLVED] BSOD after windows update
After a windows update, I have started getting BSOD, "driver_irql_not_less_or_equal". I suspect it has to do with a faulty driver, although I haven't had much luck identifying the culprit. Any help would be greatly appreciated. OS - Windows 7 x86 - x64 bit What was original installed OS...
ghilliedraptor BSOD, App Crashes And Hangs 3 05-27-2013 03:10 AM
possible trojan/hijack attempt/windows security issue
It started with windows xp security center refusing to open Firefox or IE. It popped up a window stating there was a trojan keylogger virus. I tried some online scans and only found a firewall and virus scan override registry changes. I did a system restore but on reboot I was asked what...
dell1234 Resolved HJT Threads 9 03-23-2011 12:50 PM
[SOLVED] VCExpress Problem, Probably AppData\Permissions Problem?
I think it should be related to this forum because I think the problem is something with AppData \ Permissions which is related to Windows 7. I'm having a problem while running\installing Visual C++. The problem started 2 days ago, it did work before. When I'm trying to run I'm getting this...
benben12 Windows 7 , Windows Vista Support 8 02-09-2011 12:45 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -7. The time now is 08:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2001 - 2018, Tech Support Forum

Windows 10 - Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts