Go Back   Tech Support Forum > Home Support > Home Theater

User Tag List

Bose Acoustimass 10 Series IV -- no surround sound

This is a discussion on Bose Acoustimass 10 Series IV -- no surround sound within the Home Theater forums, part of the Tech Support Forum category. So my parents move into a new house and purchase components for their home theater system and ask me to


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-01-2014, 01:53 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 2
OS: Mac OS/Windows 7



So my parents move into a new house and purchase components for their home theater system and ask me to install everything. No big deal, right? Except they selected a finicky Bose surround system. Here's the equipment being used, all of which is new:

- Denon AVR-E400 receiver
- Bose Acoustimass 10 Series IV speakers
- DirecTv Genie
- Samsung 60" 3D LCD
- Sony BluRay player (actually, this is not new, but works fine)

All of the other components work. Picture looks great, DirecTV works, BluRay works. I even have good audio on the TV if I switch the Denon's output to TV instead of AVR.

But the Bose speakers are not cooperating. I can actually get good bass out of the module, but nothing from the center channel, front, or surround speakers. Here are the things I've tried:

- verified that the Acoutimass bass module has AC power.
- checked/double-checked the wiring connections from the receiver to the bass module.
- checked/double-checked the wiring connections from the bass module to the other speakers.
- verified that the Denon speaker settings are on for each of the speakers being used, including the sub.
- tested WITHOUT the sub speaker setting being 'on' (a suggestion I found online).
- tested audio output using different input sources (sat/tuner/bluray/pandora, etc). None of them result in sound from the speakers, but all of them will generate audio to the TV speakers once the HDMI audio setting is switched to TV from AVR.
- unplugged all the speakers from the module and tested them each independently. Nothing.

So I'm kinda stuck. I understand the Acoustimass system ignores the processed audio signal from the Denon. It just takes the raw audio and re-processes it itself. But it seems like it's just ignoring it altogether. Not sure how to fix that.

A couple of things worth mentioning...

The sub is laying on its side in a cabinet. The owners manual says this is okay. Even if it's not okay, I had it sitting upright on the floor outside that cabinet during troubleshooting. It made no difference.

Bose provides their own speaker wires for the system with RCA plugs on the sub module side, and soldered wire ends on the speaker side. Since my parents' place has the room pre-wired for surround sound, I used the existing wires in the walls and connected the Bose ends to them. It's a simple pos/neg braided wire connection. I used wire nuts to connect them and wrapped in electrical tape for protection. I also tested all four of them for connectivity -- they passed. The center channel uses the Bose-supplied cable, uncut.

I know that's a lot of information. But I figure if someone's going to be able to help me, they're going to need all of that. I'm just about out of ideas. I appreciate any input someone may have.

Thanks,

Paul
pmantey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-01-2014, 02:31 PM   #2
Team Manager - Networking
Moderator - Hardware
 
JimE's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 19,813
OS: Win 7 SP1

My System


Sounds like a bad unit.

Personally, I'd return it and get a standard speaker set. All you need is a 5.1 system, you/they already have an AVR to drive the speakers. No reason to have a Bose type system to "process" the audio when the AVR can do the same thing.

The weak link with a system like the Bose is that when the main control unit dies, the whole system is dead. Unlike a normal speaker setup where IF there is ever a failure, it's just a single speaker.
__________________
Jim

JimE is offline  
Old 05-02-2014, 02:32 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 2
OS: Mac OS/Windows 7



Thanks, Dogg.

I was hoping that wasn't the case, as I anticipate having a hard time returning it since I cut the wires. We'll see.

But you're right, another set of speakers would be far better.

Thanks again,

Paul
pmantey is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Recommend some surround sound headphones
Hi, I was wondering could someone recommend some surround sound headphones. I've recently moved my 5.1 surround sound system into my living room and would like to purchase some good quality surround sound headphones for gaming and watching movies on PC (if they connect to my PS3/X360 thats a...
swarner Sound Cards 6 02-20-2014 03:22 PM
Surround sound with TV and computer
Not sure which section to put this in since there are so many different factors in play, but since it all revolves around sound I figured this might be the right area to post this. If I'm mistaken, I'm sorry. Okay, got a new TV in to replace the one that didn't work right (come on Walmart......
Raziel1988 Sound Cards 5 10-09-2013 03:06 PM
Can I get Surround Sound!?
Hey guys, new to the forum... Im trying to get surround sound working with my xbox... Ive just got a creative inspire t6060 (got it from a friend)... It has no digital inputs but does hav normal inputs for surround sound, centre, rear etc. so i persume it is cabable of surround sound... ...
jshan Sound Cards 1 11-15-2012 06:50 PM
[SOLVED] Recommend Surround Sound System?
I just recently rearranged my living room to open it up more. I'm happy with the results but the furniture is pretty far from the TV making me have to turn the TV up a bit louder than I'd like to hear from certain seating spots. I don't know anything about speakers or surround sound and was...
shewillnotdie Home Theater 12 09-05-2012 06:41 PM
BSOD and viruses i need help please
First off I wanna thank anyone and everyone who helps. I am new to this and realize you do it not because you have to, but because you want to help, so thankyou. Before attaching these zip files I will try my best to describe everything that is happening. OS: Windows 7 I Believe its 64 bit but...
cims10fau BSOD, App Crashes And Hangs 1 02-21-2011 04:26 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -7. The time now is 05:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2001 - 2018, Tech Support Forum

Windows 10 - Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts