Go Back   Tech Support Forum > Gaming Forum > Online/Network Gaming Support

User Tag List

Steam, Origin, etc. Cannot connect even though I have a working internet connection.

This is a discussion on Steam, Origin, etc. Cannot connect even though I have a working internet connection. within the Online/Network Gaming Support forums, part of the Tech Support Forum category. I have a working connection, and my browser works just fine, but just about everything else seems to think that


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-14-2013, 03:56 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



I have a working connection, and my browser works just fine, but just about everything else seems to think that I have no connection whatsoever. Even Windows (when mousing over the network icon in the tray) says "No internet access". This seems to extend to many online services such as Steam and Origin, both of which claim that I do not have an internet connection, effectively making it impossible for me to play any online games for no apparent reason.

I have a satellite connection through Dish, which I access wirelessly. This setup has worked before with none of the aforementioned problems, and occasionaly starts working again for a short time before stopping.

Also (not sure if this is important but I'll post it anyways) whenever I try to "go online" in one of these programs, it immediately says "unable to connect". Since I have a satellite connection, I would expect a delay while the program attempts to contact the server and waits for a reply. The lack of such a delay makes me think the program isn't even trying to connect, though that could just be my lack of knowledge in this field.
DigitalSoul247 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-17-2013, 04:41 PM   #2
Moderator - Games Team
Articles Team
 
Flight Sim Guy's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: S.W. Colorado
Posts: 6,103
OS: Windows 10 Pro 64bit

My System

Have you tried connecting through a LAN cable? You could also try resetting your router.
__________________



If I don't reply within two days PM me as I sometimes get busy and forget threads.
Flight Sim Guy is offline  
Old 03-18-2013, 01:47 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



Update: Managed to fix my network icon. It seem that I had a disconnected bridge connection that was causing that issue.

Unfortunately, that didn't fix Steam or Origin, which are still giving me the same problems. I've managed to get them to connect in safe mode with networking, but since the games I'm trying to play can't run in safe mode, that doesn't help much.

Connecting directly to the router via LAN isn't really feasible. My computer is on literally the opposite end of the house from the router. I'd need about 100+ feet of cable running down the hall, through the kitchen and across the living room. I might be able to manage it temporarily, but it's useless for a long-term solution.

I've also tried resetting the router, but it had no effect. Some other solutions I've read talk about checking router ports or firewall exceptions, but that's where I get lost. I know how to turn my router and firewall on and off, but that's it.
Disabling my firewall didn't help either.
DigitalSoul247 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-18-2013, 02:03 PM   #4
Moderator - Games Team
Articles Team
 
Flight Sim Guy's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: S.W. Colorado
Posts: 6,103
OS: Windows 10 Pro 64bit

My System

I'm going to get some help from Networking, because they can probably spot the issue right off and walk you through it.
__________________



If I don't reply within two days PM me as I sometimes get busy and forget threads.
Flight Sim Guy is offline  
Old 03-19-2013, 02:35 PM   #5
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



Hello,

Can you please post an ipconfig/all output from your computer?
https://www.techsupportforum.com/foru...nd-655357.html

Is your network driver up to date?
2xg is offline  
Old 03-21-2013, 09:18 AM   #6
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>ipconfig/all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : JaemesLawson-PC
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection 3:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter #
2
Physical Address. . . . . . . . . : 68-5D-43-9D-1E-E5
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 68-5D-43-9D-1E-E5
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 2230
Physical Address. . . . . . . . . : 68-5D-43-9D-1E-E4
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::4008:b3b8:ca68:13b6%12(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.21(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, March 21, 2013 7:36:41 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, March 22, 2013 7:36:41 AM
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 325606723
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-18-38-3B-B3-8C-89-A5-02-87-50

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter isatap.{4DC8C694-00BF-437F-8A5A-9CE34EB35CE9}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 11:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:19:37e4:3f57:feea(Prefer
red)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::19:37e4:3f57:feea%15(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter isatap.{3D0045EF-5050-464C-AD48-C23296EA4453}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{16C984F2-20E7-48A6-865D-D1386E0BEC50}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #3
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

C:\Windows\system32>



No idea how to update my network driver, or if it even needs it.
DigitalSoul247 is offline  
Old 03-21-2013, 09:34 AM   #7
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



Thanks for posting the output.

To update your Intel driver, click here:
Intel Download Center

Under Intelģ Driver Update Utility, choose to Automatically scan your system for up-to-date drivers and install them quickly, click on Continue and follow the instructions.
2xg is offline  
Old 03-21-2013, 02:03 PM   #8
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



That Intel automatic-update utility isn't working either:

The Intel Driver Update Utility installation failed.
Possible web brower compatiblity, firewall, or installation issue detected.
Select OK to troubleshoot issue.

I've tried a different browser, my firewall is disabled, and I don't even know what it means by 'installation issue'.
The only troubleshooting suggestion it gives me is to install java, which I have done.
DigitalSoul247 is offline  
Old 03-21-2013, 08:19 PM   #9
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



Can you try changing your DNS Servers to Public (Google DNS)?
https://developers.google.com/speed/...dns/docs/using

Try a manual update of your driver when booted to Safe Mode to Networking. Restart your computer, tap F8 and select this option.
Follow this Tutorial on how to access and use Device Manager and manually update your driver.
2xg is offline  
Old 03-22-2013, 05:13 AM   #10
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



Changed my DNS servers (both versions 4 and 6) as described in the link.

Cannot get my driver to update. It claims it is already up to date.
However, since the device manager tells me the exact model of my network adapter (I had no idea before) I was able to check manually on the Intel website. Properties on the device show my drivers are version 15.4.1.1, but the latest on the website for that model is 15.6.1. I tried manually downloading the update, but it won't install. When I run the update it just shows a wireless icon with dots running around it for a second like it's loading something, then it just stops. Rechecking device manager confirms it has not updated my drivers, or done anything at all apparently. I have tried this several times, both normally and in safe mode, with the same results either way.
DigitalSoul247 is offline  
Old 03-24-2013, 02:36 PM   #11
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



Suddenly Both Steam and Origin are connecting just fine. I mentioned that this happens from time to time with no explanation. Sadly I'm still expecting both of them to just as suddenly decide not to work anymore. As far as I know, I didn't change anything. I just turned on my computer, and Steam simply connected on startup. I hope it keeps on working, but given its track record, it'll probably quit again before the end of the day.
DigitalSoul247 is offline  
Old 03-24-2013, 05:33 PM   #12
Moderator - Games Team
Articles Team
 
Flight Sim Guy's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: S.W. Colorado
Posts: 6,103
OS: Windows 10 Pro 64bit

My System

Did you check that they're not running in Offline mode?
__________________



If I don't reply within two days PM me as I sometimes get busy and forget threads.
Flight Sim Guy is offline  
Old 03-24-2013, 06:43 PM   #13
Registered Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
OS: Windows 7



Normally I immediately get an error message as soon as Steam starts saying that I do not have internet access, Steam cannot connect, blah blah blah, so I tell it to start in offline mode because that's the only way it will run at all. Trying the 'Go Online' option gives me the same error message.
I have no idea why today it is acting different that it was yesterday. It's as if the program is actively trolling me by abruptly acting like nothing was ever wrong after I've been tearing my hair out about it for months. Tomorrow it'll go back to ignoring-the-internet mode as if today was just a fluke. I'm not calling this issue resolved just yet, it's done this before and I won't be tricked again.
DigitalSoul247 is offline  
Old 03-25-2013, 02:50 PM   #14
TSF Team, Emeritus
 
Join Date: Jan 2009
Location: Toronto, Canada
Posts: 9,127
OS: Windows 10

My System


Make a shortcut to Steam (this may work for Origin and others but I can't guarantee that) and right-click the new shortcut, go to properties and at the end of the line in the target box type -tcp and try again.
-WOLF- is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop won't connect to wireless network although signal is great
Earlier in the morning my router was unpluged twice by my baby brother when he was fooling around, and then when I plugged it in the third time my laptop won't connect the the wireless network. I could see the network with great signal on the connection list, but when I tried connect to it, it...
Clementine Networking Support 2 08-03-2013 03:37 PM
Trouble with EA-N66
I'm having a lot of trouble with the Asus EA-N66 ethernet adapter. I can't seem to get it to maintain its internet connection through my router without having to setup a network connection after every reboot of my computer. Often times the connection between the adapter and router will be perfectly...
JRizal Networking Support 18 11-16-2012 10:18 AM
Dell is running SO SLOW
Hi, I know next to nothing about most of what I'm finding on this site, but the step-by-steps are helpful! My Dell Insprion 1525 is running so slow, I can barely even run internal scans to find out what's wrong. It just took over 90 minutes to run my "Windows Experience Index." iTunes is no...
rebel150 Resolved HJT Threads 15 07-05-2012 09:28 AM
[SOLVED] Error Code: C00D1197 OR 0xC00D1197
Hello ....don't know if this is right forum I listen to a online football station for my home team. Just recently it has stopped working in IE 8 32 bit. I can log in but can't play any content in the windows media player it uses. However it will work in IE 64 bit and Firefox browsers...I...
REMA1 Internet Explorer & Edge Forum 11 03-20-2011 09:43 PM
Antivira AV virus - Help appreciated
Hi there My pc picked up a nasty virus called Antivira AV rendering it pretty much useless. Itís a bogus virus scanner that automatically seems to close down Windows Defender and take over. I canít use Internet Explorer and also canít go in the Task Manager, when I press Ctrl alt delete it...
Jvdbliek Resolved HJT Threads 18 03-03-2011 09:34 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -7. The time now is 01:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2001 - 2018, Tech Support Forum

Windows 10 - Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts