Go Back   Tech Support Forum > Networking Forum > Cabling and Network Cards

User Tag List

Network card and light stopped working

This is a discussion on Network card and light stopped working within the Cabling and Network Cards forums, part of the Tech Support Forum category. Hi can you please help? I turned on my Vista desktop computer and the network card has stopped working. It


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-23-2013, 04:58 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
OS: vista


Mistake

Hi can you please help?

I turned on my Vista desktop computer and the network card has stopped working. It worked last week, and I didn't have it on since then.

Today when I turned it on, the mouse wouldn't move, and the computer was frozen. Control Alt delete did nothing. So I manually restarted. I don't know if the network wasn't working at that time.

Then I saw the network was disconnected. I remembered I unplugged the network cord days ago to use for my other computer. I plugged it back in, but the network still wouldn't work, so I restarted again. No change.
  1. The network card light isn't on.
  2. I tried another cable.
  3. I don't have wifi
  4. The light on my router shows as orange instead of green.
  5. The system icon says im disconnected
  6. Device manager has a yellow alert icon for my Network adapter = "Intel 82566DC Gigabit Network Connection"
  7. In the General tab it says "This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31).
  8. Bios says NIC enabled
  9. I didn't install anything new when it stopped working.
  10. So now I installed a new driver, and this didn't fix it.
  11. I cant do a system restore because installing the new driver - replaced my last restore save.
  12. "ping 127.0.0.1" says 4 packets sent, 4 received
    CMD: "netsh interface ipv4 show interfaces" says

    Idx Met MTU State Name
    --- --- ----- ----------- -------------------
    1 50 4294967295 connected Loopback Pseudo-Interface 1
  13. The computer is old and I had a rootkit before, but it was working for years after that.
  14. I don't recall visiting any problematic websites the last time it was working.
  15. I went to websites I usually go to and I have ad block.
ipconfig /all
Windows IP Configuration
Host Name . . . . . . . . . . . . : name
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
Tunnel adapter Local Area Connection* 6:
Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 02-00-(removed)
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


Do I have a rootkit or is the card hardware bad?
user94 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-23-2013, 05:14 AM   #2
Registered Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
OS: vista



I just noticed the network card light isn't on when the comp is off. The light used to blink even when comp was off (while a network cord was plugged in).
Does that rule out a rootkit or software problem?

The Ethernet port is built into the motherboard.
user94 is offline  
Old 10-26-2013, 07:26 PM   #3
Team Manager - Networking
Moderator - Hardware
 
JimE's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 19,813
OS: Win 7 SP1

My System


If the LED isn't lit when the ethernet cable is attached, the NIC is likely faulty.
__________________
Jim

JimE is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Graphics card and Wlan card stop working from time to time?
TLDR: Graphics card and wlan card randomly stop working!! I've posted this everywhere, you're my last hope techsupport. so heres my problem. I use my computer on average 3-10 hours a day. I usually play games or im surfing the net. now sometimes my wlan card and my graphics card just stop...
scythe7 Motherboards, Bios & CPU 28 09-20-2013 07:32 AM
No Network Card Detected (on board or PCI)
Hello, thanks in advance for any help. I have Verizon DSL. My modem is a Westell G-690 6100. My router is a D-Link DIR-600. I use AVG Antivirus Free Edition. My ipconfig output is pasted below. After a large storm, I had what I assume was some sort of power surge / lightning strike that...
ghi5000 Cabling and Network Cards 3 07-04-2013 07:45 AM
Vostro 400 Fails to Boot, Solid Amber Power Light
I've been having trouble with my computer lately. It started maybe a month ago. I transport my computer on the weekends, so one round trip. I brought it back home once, and after hooking everything back up, I pressed the power button and it wouldn't turn on. All that happened was the power button,...
aphtershox RAM and Power Supply Support 0 01-28-2013 06:17 PM
~*~Mixed Bag of Problems~*~
Hi, everyone! I have had a lot of problems with my computer lately and I'm hoping someone would be able to help me out. The most pressing issue right now is that my e-mail is sending out Spam links when I'm not even on my computer. The first time it happened, I changed my password, but tonight the...
TabbyCat725 Virus/Trojan/Spyware Help 156 07-09-2012 07:50 PM
Happili Virus Redirect
Hello: I've been hit with the Happili virus where it redirects me when I conduct a google search. Attached is the GMER and TDSS files. Your help is greatly appreciated. Thank you. -ttvr4
ttvr4 Resolved HJT Threads 14 05-15-2012 11:47 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -7. The time now is 03:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2001 - 2018, Tech Support Forum

Windows 10 - Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts