Go Back   Tech Support Forum > Networking Forum > Cabling and Network Cards

User Tag List

My laptop suddenly doesn't detect my ethernet cable being plugged.

This is a discussion on My laptop suddenly doesn't detect my ethernet cable being plugged. within the Cabling and Network Cards forums, part of the Tech Support Forum category. Hi there everyone. First post here (even though I've been coming to this forum for quite some time.) I've looked


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-18-2013, 01:12 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



Hi there everyone. First post here (even though I've been coming to this forum for quite some time.)

I've looked through your posts, and there seems to be people with the same error as mine. Not sure what this is but here we go:

Wired connection worked a few days ago just fine. It's not the cable; I've tried it in another laptop and it works perfectly. I've switched cables just in case, still same error.

Drivers are up to date (double checked). I reinstalled them from disc, and also from internet drivers; Still nothing. Disabled and enabled device, still nothing.

Device itself it's fine under device manager. I've restarted the router/modem; nothing. I've also tried to reboot my laptop and log in safe mode with network options; nothing.

Here is my ipconfig:



Windows IP Configuration


Ethernet adapter Local Area Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Ethernet adapter Local Area Connection 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Ethernet adapter Tunngle:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::1081:baa5:588c:1f5e%13
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.35
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Tunnel adapter isatap.{991871DC-800A-4000-9BAE-3DB7492FA5F8}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Tunnel adapter isatap.{C79C67AE-C0EA-4F2B-A4EE-76ADB381F644}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Connection-specific DNS Suffix . :
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:1092:153f:3f57:fedc
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::1092:153f:3f57:fedc%19
Default Gateway . . . . . . . . . : ::

Tunnel adapter isatap.{3C53B528-5E35-4E1D-8314-CFD68346196E}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :




Thanks in advance. Much care.

Iggy.
IggySR is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-18-2013, 01:31 AM   #2
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



I can't seem to edit; Also tried troubleshoot. It says cable might be damaged...etc.

I can't restore my laptop to a previews state ( I didn't have the system restore option ON.)

See ya ;)
IggySR is offline  
Old 09-25-2013, 09:26 AM   #3
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



Welcome to TSF,

Sorry for the late reply, do you still need assistance?
2xg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-28-2013, 05:39 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



No problem, and thanks for the welcome.

I do yes, been trying all sort of things. Still can't figure it out yet!
IggySR is offline  
Old 09-28-2013, 01:06 PM   #5
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



Alright, no worries we'll be glad to assist you.

Please follow some recommendations here:

- Post a snip of your Device Manager and expand Network Adapters.

- Also, verify that all your Network Services are Started from Control Panel.
Click on start and type services.msc press enter. On Dependency Tab, check the Dependecies make sure that they are also Started.

• COM+ Event System (for WZC issues only)
• Computer Browser
• DHCP Client
• DNS Client
• Network Connections
• Network Location Awareness
• Remote Procedure Call (RPC)
• Server
• TCP/IP Netbios helper
• WLAN AutoConfig (for Vista and Windows 7 only)
• Workstation
2xg is offline  
Old 09-28-2013, 04:23 PM   #6
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



Hi there. Thanks for your answer.

All of those services are started yes.

IggySR is offline  
Old 09-28-2013, 04:56 PM   #7
TSF Enthusiast
 
Join Date: Dec 2011
Location: North East England
Posts: 5,919
OS: Win 7 Home Premium SP1 64bit



Can you try a restore point back to when it was working and Scan for affected programs before running it.
Tomken15 is offline  
Old 09-29-2013, 04:33 AM   #8
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



Hi, well; not able to restore but I did a clean install of windows 7 (formatting).

I made a back up of all my files/drivers. Except for ethernet.

Same problem persists.
IggySR is offline  
Old 09-29-2013, 04:57 AM   #9
TSF Enthusiast
 
Join Date: Dec 2011
Location: North East England
Posts: 5,919
OS: Win 7 Home Premium SP1 64bit



Why not the Ethernet as well ?

Even though there are no alerts against it, a reinstall of that as well can sometimes have an effect.

Just been looking at the services that 2xg had asked you to check and there is one more to look at.

That is for Wired Autoconfig - this should be set to manual and also started.
Tomken15 is offline  
Old 09-29-2013, 06:42 AM   #10
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



I mean that I made a backup of every driver but ethernet (did a fresh install of the ethernet drivers from the manufacturer web).

Wired autoconfig wasn't started. I started it but everything is still at the same stage.
IggySR is offline  
Old 09-29-2013, 10:24 AM   #11
TSF Enthusiast
 
Join Date: Dec 2011
Location: North East England
Posts: 5,919
OS: Win 7 Home Premium SP1 64bit



Can you open a cmd prompt and enter the following cmd -

netsh interface ipv4 show interfaces (press Enter)

It should return something like mine -

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Users\Bruv26>netsh interface ipv4 show interfaces
Idx Met MTU State Name
--- ---------- ---------- ------------ ---------------------------
1 50 4294967295 connected Loopback Pseudo-Interface 1
15 25 1492 connected Wireless Network Connection
12 5 1492 disconnected Local Area Connection

C:\Users\Bruv26>

Does it list your Local Area Connection - I'm not wired up so it's showing as disconnected.
Tomken15 is offline  
Old 09-29-2013, 11:30 AM   #12
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.


Idx Met MTU State Name
--- ---------- ---------- ------------ ---------------------------
1 50 4294967295 connected Loopback Pseudo-Interface 1
12 25 1500 connected Wireless Network Connection
14 5 1500 disconnected Local Area Connection
IggySR is offline  
Old 09-29-2013, 01:07 PM   #13
Registered Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: US
Posts: 31
OS: Windows 7 x64 SP1



The WLAN AutoConfig service is meant for wireless networks so it really shouldn't have any effect on wired connections. For more details, please refer to Wireless LAN Service Overview
ecross is offline  
Old 09-30-2013, 10:09 AM   #14
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



You might need the latest driver installed, did you go to the JMicron site and download the driver for your NIC?
Quote:
Hi, well; not able to restore but I did a clean install of windows 7 (formatting).

I made a back up of all my files/drivers. Except for ethernet.
In addition to ecross's feedback, on Windows 7 O/S this Service doesn't need to be started or needed on a wired connection.
Quote:
Wired autoconfig wasn't started. I started it but everything is still at the same stage
If downloading the correct driver didn't help, I'd start looking for another PCI NIC as they are very reasonable rather than suffer with headaches and frustration.
Another thing..... it doesn't mean that if it works on another computer, and it should work to yours.
Quote:
Wired connection worked a few days ago just fine. It's not the cable; I've tried it in another laptop and it works perfectly. I've switched cables just in case, still same error.
2xg is offline  
Old 09-30-2013, 10:49 AM   #15
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



Hi there. Well I've tried 4 different cables, all working cables (the one I was using with this same laptop used to work, so it's not the cable).

Drivers are updated from their webpage yes, but thanks for the suggestion ;).

Hmm, getting a new NIC for this lapop, are there any external NIC's worth buying out there?. Usb/firewire. Cause I don't feel like sending the laptop to the manufacturer, can't do it right now due to the need of the laptop for mu job.

Are external NIC's (usb/firewire) slower than an internal one?.

Also, thanks everyone for your kind help. Great forum it is.

Cheers, and take care
IggySR is offline  
Old 09-30-2013, 10:57 AM   #16
2xg
TSF Team, Emeritus
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 20,454
OS: Windows O/S'es



You may definitely use a USB network adapter, if you just need https://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00484IEJS//ref=nosim/connorswebguidec it's cheaper than the gig adapter. Of course, go for the gig technology if you have a budget for it. A lot of options https://www.amazon.com/exec/obidos/redirect?link_code=ur2&camp=1789&tag=connorswebguidec&creative=9325&path=https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=gigabit+laptop+network+adapter to choose from. If it's more convenient for you, stop by at the nearest technology store nearby and buy one from there, if it doesn't work make sure that they won't give give a hard time returning it.
2xg is offline  
Old 09-30-2013, 10:57 AM   #17
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 68,185
OS: win 10 Home



Hi not suggesting you buy these but they should work as would many others https://www.amazon.co.uk/tag/usb%20wi...apter/products
Networking USB Wi-Fi Adapters and Dongles | eBay
__________________






Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-30-2013, 11:23 AM   #18
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 68,185
OS: win 10 Home



My bad miss read the spec https://www.amazon.co.uk/Plugable-Ethernet-Network-Chromebook-Specific/dp/B00484IEJS
__________________






Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-30-2013, 11:30 AM   #19
Registered Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 15
OS: Win7 64bits



Thanks for everything mates. Will go for the adapter joeten suggested. Will tell you about how it works!
IggySR is offline  
Old 09-30-2013, 11:36 AM   #20
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 68,185
OS: win 10 Home



Your welcome
__________________






Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Laptop charging issues
Hello everyone, I have a problem with my laptops charger/battery or maybe software and I wanted some advice/solutions. Firstly, this is my first time not only on this forum but on any computer/tech help forum so sorry if I do anything wrong. I will give you my basic problem, followed by extra...
PooPooCake Laptop Support 2 01-02-2013 08:31 AM
Which ethernet cable is needed?
Hi im going to be honest that im so noob on ethernet cable.. i always thought they are all the same... can be used for any situation... so i have broadband modem, wifi router and a pc... so basically the router provided ethernet cable to connect to the modem... and i need one more ethernet...
d_animality Cabling and Network Cards 28 08-27-2011 05:46 AM
Cannot connect to Internet on my laptop without Ethernet cable
I have a Dell Inspiron N4010, recently it has not been connecting to any wireless network, not at work, school or home! I troubleshoot the problems and it states that I have plug in Ethernet i don't know why it will not connect without it, I bought this laptop only 5 months ago! Is there anyone who...
Ashley890 Networking Support 4 07-19-2011 09:13 AM
My laptop doesn't detect my removable HDD :(
Today i wanted to re-install my Windows on my laptop. I don't have a CD drive so i had to install it through a flash drive. I wanted to install it through a removable HDD... I plugged my HDD to my desktop computer and formated it. And i moved the windows xp files to the hdd. I plugged it to the...
Karlox123 Hard Drive Support 0 01-09-2011 06:44 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -7. The time now is 12:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2001 - 2018, Tech Support Forum

Windows 10 - Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts