Go Back   Tech Support Forum > Microsoft Support > Windows 8 Support

[SOLVED] windows 8 boot loader

This is a discussion on [SOLVED] windows 8 boot loader within the Windows 8 Support forums, part of the Tech Support Forum category. Hi there, Samsung 355v factory installed windows 8 problem For some reason windows 8 will only boot if i hit


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-19-2013, 05:14 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 120
OS: Windows Vista + Windows 7



Hi there,

Samsung 355v factory installed windows 8 problem

For some reason windows 8 will only boot if i hit f10 and then select the hard drive, if i just allow it to boot normally it goes to a black screen. i have tried various things within the bios but nothing works.

Any ideas??

thanks for any help

__________________
dunz is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2013, 08:37 AM   #2
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 24,473
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


Sounds like the boot order is in the wrong order.

Go into the BIOS and look for the boot order. There you can make sure that the hard drive is selected as number 1.

__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 12:38 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 120
OS: Windows Vista + Windows 7



Have tried all of that, have set the hdd to boot first.

iv seen on some machines where it says windows boot loader until you disable secure boot (or something along those line) - it doesnt show anything like that.
__________________
dunz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 01:20 AM   #4
MPR
TSF Enthusiast
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 4,045
OS: Win 8.1



Try enabling fast boot on the BIOS. With it disabled, the computer may be trying to boot from a USB and hanging when it doesn't find a bootable USB device.
__________________
MPR is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 01:47 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 120
OS: Windows Vista + Windows 7



update time.

everything will work fine if i use a different hard drive as i have just checked,

the original hdd has no bad sectors and is working fine if i put it in to a different laptop - so basically it looks like the laptop has lost its ability to detect this hdd only, unless i hit f10 and tell it to boot from it.



any ideas?
__________________
dunz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 02:06 AM   #6
MPR
TSF Enthusiast
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 4,045
OS: Win 8.1



Boot the Win 8 disk and select "automatic repair."

Automatic Repair - Run in Windows 8
__________________
MPR is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 02:10 AM   #7
Registered Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 120
OS: Windows Vista + Windows 7



Quote:
Originally Posted by MPR View Post
Boot the Win 8 disk and select "automatic repair."

Automatic Repair - Run in Windows 8
Already done that plus reinstalled it to no avail.

have tried with an old windows 7 disc and whilst that now installs ok it will still not boot unless i hit f10 and select the hdd but if i do it with a different hdd it works fine and as advised earlier this hdd works fine in other machines. im totally confused by it, iv checked seagates website for firmware but theres nothing

the drive model number is st750lm022
__________________
dunz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 05:55 AM   #8
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 24,473
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


Please preform a hard drive test using this guide here:

How to perform a Seagate's Seatools Test | Tech Support Forum
__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 06:26 AM   #9
Registered Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 120
OS: Windows Vista + Windows 7



Finally managed to fix it - total rediculous!!

There is no bios update for windows 8 on samsung update.

changed the hdd then installed a copy of windows 7, then ran samsung update which found a bios update which was not on the samsung website, it updated the bios.

Have now put the old hdd back in it and it now boots from it.

Thanks for the attempts to help me it was much appreciated.
__________________
dunz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 09:32 AM   #10
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 24,473
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


That works then! Glad you got it working!

__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
i need to know what to do. Is it serious or no.
I found all this through Eventvwr on my PC and I dont know what I can do. Gateway FX 6831 Intel (R) core (TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz 2.80GHz Ram 16.0 GB ATI Radeon HD 5800 Warning 24/10/2012 11:24:21 AM Diagnostics-Performance 102 Boot Performance Monitoring Critical ...
englishmuffin Windows 7 Support, Windows Vista Support 1 10-24-2012 04:19 PM
Windows XP PC unable to access internet or copy files
Hi - I have a Dell slimline PC running Windows XP that is slowly losing all functionality. I cannot load IE, Chrome has a message ERR 138 (Access Denied). I am unable to copy files from a USB stick and cannot remove certain programs (er McAfee) using the Add / Remove program utility. :facepalm: ...
NDWales Virus/Trojan/Spyware Help 54 07-15-2012 03:19 PM
IE7 cannot connect with secure sites
Hi...my problem with IE7 may well be part of a bigger problem. However at the moment every time I try to connect with microsoft.com or other M/soft sites I get the message "Internet Explorer cannot display the web page". The same applies with any site resembling anti virus s/ware or other...
raringer Internet Explorer Forum 6 05-21-2012 11:27 AM
Slow Computer - Cannot find a problem.
Hey guys, My computer has been running slow for quite a while now, and I can't find a reason at all. I cleaned the inside of my tower and went through most of the cleaning steps you all recommend in that post except for the one step that required me to have a Xp Sp3 startup disk. Like I said I...
cschluter Resolved HJT Threads 13 04-16-2012 03:21 AM
Can someone help me see what's up?
I'm a real computer noob I don't know exactly what's going on but ill try to describe it, mostly I'm concerned about a keylogger though. The other problems are every now and then on Google I'll click a link and I'll get sent to some random website, sometimes outta nowhere a new tab will open up to...
soboman Virus/Trojan/Spyware Help 13 05-13-2011 02:20 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 04:16 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts