Go Back   Tech Support Forum > Smart Devices > Apple iOS

[SOLVED] My iPod Touch 2G is literally useless now?

This is a discussion on [SOLVED] My iPod Touch 2G is literally useless now? within the Apple iOS forums, part of the Tech Support Forum category. I have an iPod Touch 2G (iOS 4.2.1) and every time I want an app, it says that the app


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-30-2012, 01:20 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



I have an iPod Touch 2G (iOS 4.2.1) and every time I want an app, it says that the app only supports iOS 4.3. Now I know that the second generation of iPod Touch can only go up to iOS 4.2.1 but does that necessarily make my iPod useless? Is there any sort of workaround to get these apps to work? Is there a website where I can download the older versions of these apps (the ones which support iOS 4.2.1)?

Also, whenever I open Maps and click the arrow button on the bottom of my screen, I get a message saying that my location could not be determined, although Location Services are turned on in Settings. I can still browse other locations using Maps, but it just won't detect my current location.

__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 10:17 AM   #2
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


Unfortunately this is one of the many downsides of owning an Apple product.

Apple won't allow you to update to the latest iOS and they leave you behind. The reason for doing so is so you go out and buy a new iPod.

__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 11:53 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



Damn :(
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 12:52 AM   #4
Certifiable Lazy Bum
 
sobeit's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: NEAR
Posts: 15,895
OS: win7/win8/mint


Send a message via Yahoo to sobeit

you can jailbreak it and see if there are apps from sources other than apple. however if the touch is anything like my iphone 2g, it will be slow.
__________________
the truth is a three edged sword - your truth, my truth and the real truth.
sobeit is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 07:11 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



I'm encountering a problem with jailbreaking. Can you help me out or should I look for another forum?
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 11:30 AM   #6
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


What program did you use to jailbreak? What error showed?
__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 10:29 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



I've tried using Green Poison, Snowbreeze as well as Redsnow but none of them worked.

NOTE: I have iOS 4.2.1 and an MC model and Windows XP SP3 on my system

1. Green poision: I got the Loader app on my iPod and when I started it, it began downloading Cydia. But when the download reached 49% it suddenly started 'Extracting files' and then I got a warning saying that the drive space on my iPod is low and I should delete some photos and videos. But iTunes shows that 6.73 GB of space is still free (i.e. it's absolutely empty). After the warning, I got the Cydia app on my home screen too. I restarted my iPod and then when I opened Cydia, I got a message saying 'Initializing Filesystem' and then it crashed and my iPod got locked.

2. Redsnow - Gets stuck on the 'Exploiting using steak4uce' function. I used Redsnow version 0.9.14b2.

3. Snowbreeze - It created custom firmware after detecting my device and iOS but when I try Shift + Restore and choose that custom firmware, iTunes gives me Error 3194
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 05:23 PM   #8
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


The normal thing to do is to do a factory reset of the ipod before you go to jailbreak it.
__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 09:55 PM   #9
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



Okay I finally did by following the instructions in this video:
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 10:47 PM   #10
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



But most apps like Dtunes or Bossprefs Safari DL control crash as soon as I open them?
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 09:35 AM   #11
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


It may be a problem with Cydia since your iPod is so old.
__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 10:12 AM   #12
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



Is there a place where I can get older versions of apps so that I can get them to work with my iPod? Too bad Installous shut down :(
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:52 PM   #13
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


Installous is a illgeal service and it is recommended not to use it.

Most app makers do not make a back-dated app. So no.

For your next buy I highly recommend buying a Samsung Galaxy Player.
__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 09:24 AM   #14
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



Are there any restrictions and downsides to using an Android phone? Restrictions that would cause problems similar to the one I'm facing with my iPod Touch?
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 10:53 AM   #15
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


The only restrictions I would see if not being able to update to the latest and greatest OS.

But the stock one will work for years to come and still support apps.
__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 12:42 AM   #16
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



But what about this guide here:

How to manually upgrade an Android smartphone or tablet - PC Advisor ?
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 02:00 PM   #17
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



And whenever I open maps and press the arrow on the bottom left side of the screen, I get an error saying 'Cannot determine location' but my Location Services are on and I can navigate and use the map.
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2013, 12:17 AM   #18
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lucknow, India
Posts: 264
OS: Windows 8 Pro 64-bit



I'm thinking of going for this mobile:

Karbonn A30 - Karbonn: Flipkart.com
__________________
Akshay Dwivedi is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2013, 09:23 AM   #19
Moderator
- Hardware Team
- Articles Team
- Microsoft Support
 
Masterchiefxx17's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Wisconsin, USA
Posts: 22,449
OS: Windows 7 64bit Professional (SP1), Windows 8.1 64bit

My System


That will work. Its better then anything Apple makes

__________________
I recommend these:
Windows 7 & 8.1, Office 2013, Photoshop CS6, IE11
Security Essentials, Asus, Dell, Samsung,
Intel, NVidia, Xbox One, Android, Gigabyte
Masterchiefxx17 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Updating iPod Touch 4 to iOS 5 - Lost Media
I went to install iOS 5 on my iPod Touch 4, but when I got the message, "All your media and other data will be erased, and the newest version of the iPod software will be installed," I hit the cancel button. Then I noticed on the screen of my iPod Touch was the iTunes logo with the USB cable and an...
myopix Apple iOS 2 11-08-2011 09:31 PM
[SOLVED] iPod Touch not recognizing computers
For about a week now, my third gen. iPod Touch hasn't been reacting in any way when connected to a computer. I tried two different computers and it always appears as "unknown device" in the device manager. I tried after resetting the iPod, still no reaction from the iPod touch. I even tried both...
Veke Apple iOS 1 04-13-2011 10:49 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 09:35 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts