Go Back   Tech Support Forum > Networking Forum > Networking Support

[SOLVED] No Internet/ Ethernet Drivers After XP reinstall

This is a discussion on [SOLVED] No Internet/ Ethernet Drivers After XP reinstall within the Networking Support forums, part of the Tech Support Forum category. I recently wiped my dell dimension 4550 clean due to the fact that it was given to me. I reinstalled


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-03-2011, 10:13 PM   #1
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

I recently wiped my dell dimension 4550 clean due to the fact that it was given to me. I reinstalled win XP home and now have question marks beside Ethernet controller, Multimedia Audio controller, and PCI Input Device under the device manager. It shows that my Network adaptor is the 1394 Net Adapter. I have tried ipconfig and all it shows is Windows IP Configuration. no address or anyhting else. I am my ISP is Comcast with a cisco DPC3000 modem but they did not give me any drivers for this product. I have searched the dell website to find the drivers but am not really sure what i am looking for once i key in my service tag. Please Help I do have internet connection through my laptop which is a macbook and everything i load and transfer either doesn't have setup files or wont run properly on the dell unless i have internet acess.

__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 12:41 AM   #2
Moderator - Networking
 
etaf's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK, Surrey
Posts: 5,438
OS: XP-SP3, Vista-SP2



Quote:
I have searched the dell website to find the drivers but am not really sure what i am looking for once i key in my service tag.
you will need the drivers for various devices, network, audio, video etc
Did you get a dell driver CD with the machine as well as the XP recovery CD - ?

Post your service Tag Number here , and we can look up the drivers for you
also post an image of device manager - see below
As there can be different hardware for the same device on the website to identify the hard ware do this

------------------------------------------------------------------------
right click on the device with a yellow!
Properties
Click on the Details Tab
Under Property - drop down
Select hardware ids
Right click and select all.
Then right click again and select copy.
Copy and paste that here.

The Hardware ID's. VEN & DEV. Look them up here.
PCI Vendor and Device Lists

How to find drivers
How to find drivers

------------------------------------------------------------------------
Device Manager
Post back the results in device manager
If you cannot access the internet with this PC, then you will need to copy the program across to the faulty PC
Start > control Panel {Vista set to classic view}> system > {Vista, device manager on left hand side} {XP hardware Tab, device manager button} >
windows 7
start > control panel> System and Security> Device Manager

network adaptors, click on the + > post back the devices listed there
are there any ! ? or X


post a screen shot of the device manager - network adapters

To post a screen shot of the active window, hold the Alt key and press the PrtScn key. Open the Windows PAINT application and Paste the screen shot. You can then use PAINT to trim to suit, and save it as a JPG format file.
To upload it to the forum, open the full reply window and use the Manage Attachments button to upload it here
Full details are here TSG Posting a Screenshot - TSG Library of Knowledge
------------------------------------------------------------------------

__________________
Wayne

etaf is offline  
Old 04-04-2011, 06:09 AM   #3
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

Ok, as for the PCI vendor I am not sure that the information i am putting in is correct. The vendor ID on my system looks nothing like the ones listed on the web page. I tried different variations of what was under my ID List and nothing was found. I have attached screen shots of all the drivers with problems and the listing under the hardware ID. Also the network adapter. The tag # is BRJT421 and as for the driver CD, this computer was given to me with only the Win XP SP2 disc version 2002. I think I have covered all the information you requested. thanks again for your help.
Attached Files
File Type: zip System Info prt screens.zip (1.61 MB, 35 views)
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 06:25 AM   #4
Moderator - Networking
 
etaf's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK, Surrey
Posts: 5,438
OS: XP-SP3, Vista-SP2



here is the product - just confirm correct
Drivers & Downloads
Dell Dimension 4550

I would install the chipset first - that may cover a few of the missing drivers
Drivers and Downloads

theres an Intel and broadcom network adapter on the Dell Site
Looking at the first ethernet diagram - from PCI = intel
i would install this driver
Drivers and Downloads

1394 is a firewire adapter - so we can ignore that for now - used for cameras etc not usual for networking

Multimedia Audio - is creative soundblaster - and the driver is listed for audio here
Drivers and Downloads
__________________
Wayne

etaf is offline  
Old 04-04-2011, 06:42 AM   #5
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

Yes the information you have is correct. As for the chipset i tried to install that last night and it would not give me the option to save it to a file so that i could transfer it from one computer to another. Also when clicking on the links you have posted i am getting error messages.

On Another note: This might be a dumb question but i do have a registered copy of Win 7 and a driver disc that came with my HP Laptop. If I installed that on my dell as an upgrade would that work or are the drivers only compatible to the HP?
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 06:48 AM   #6
Administrator

Team Manager
- Networking
- Microsoft Support
- Hardware
 
Old Rich's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 46,645
OS: XP, Win 7



When you go to the Dell support site, enter your Service Tag Number and download the drivers. Be sure to use IE and do not use the Dell Download Manager!

Just download the driver file, save it to a flash drive and double click to install on the Dell

On the list of drivers, click on the driver file:



Then the download button here:

Old Rich is offline  
Old 04-04-2011, 06:50 AM   #7
Moderator - Networking
 
etaf's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK, Surrey
Posts: 5,438
OS: XP-SP3, Vista-SP2



sorry some of those links dont seem to work again - maybe its not possible to link into the dell site that far - Although the LAN link worked

goto the support page Welcome to Home User Support enter the service tag number and then choose from there

there is only one intel driver for network and only one for soundblaster audio and only one for chipset

Quote:
This might be a dumb question but i do have a registered copy of Win 7 and a driver disc that came with my HP Laptop.
The driver disk will be for HP hardware on the PC
AND
what do you mean by registered - if already in use you cannot use on another PC - and it maybe an OEM upgrade
Also the DELL maynot work on windows 7 and have NO drivers for the hardware anyway

I just downloaded the chipset OK - file name is R47822.exe

did you download and installl the LAN driver - that way at least you can get on the internet with the machine
__________________
Wayne

etaf is offline  
Old 04-04-2011, 07:07 AM   #8
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

Confusious say I'm an idiot. I click on the download link and it automatically asks me to install. no option for saving file
ARG!! How do I use IE instead of the download manager.
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 07:18 AM   #9
Administrator

Team Manager
- Networking
- Microsoft Support
- Hardware
 
Old Rich's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 46,645
OS: XP, Win 7



Do not click the first Download link . . click on the driver . . see post #6

IE is Internet Explorer
Old Rich is offline  
Old 04-04-2011, 07:32 AM   #10
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

clicked on the driver and it sent me straight to the installation utility page there is a download button and a button to add to my download list. and it gives the description of the driver
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 07:35 AM   #11
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

does it make a difference that the computer i am running internet on right now is running win 7? COuld this be why it is taking me directly to the install page even if i am clicking on the driver itself and not the quick install page? i have also attached my browser info if this makes a difference... not sure
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	browser info.png
Views:	25
Size:	137.4 KB
ID:	89602  
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 08:14 AM   #12
Administrator

Team Manager
- Networking
- Microsoft Support
- Hardware
 
Old Rich's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 46,645
OS: XP, Win 7



Something goofy with that pc . . can you try a different one? I have downloaded hundreds of Dell drivers using Windows 7 and IE . . nary a problem yet
Old Rich is offline  
Old 04-04-2011, 08:42 AM   #13
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

ok got it to load. Restarting comp now from install. Had to go to dell support and have them send me another link to load it from.. stupid HP comuters...Glad i have a mac comming..lol
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 08:43 AM   #14
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

ok problem with install...it asked me to do it over trying again
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 08:48 AM   #15
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

install of driver success. yay...
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 09:15 AM   #16
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

ethernet driver and sound driver installed with ease
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 09:21 AM   #17
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01
Question

still not detecting network card
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 09:33 AM   #18
Moderator - Networking
 
etaf's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK, Surrey
Posts: 5,438
OS: XP-SP3, Vista-SP2



chipset installed ?

can we see device manager again
__________________
Wayne

etaf is offline  
Old 04-04-2011, 09:45 AM   #19
Registered Member
 
sunshinebear01's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Georgia
Posts: 214
OS: Vista

My System

Send a message via Yahoo to sunshinebear01

yes chipset installed no question marks or exclamation points on device manager prt screen attached
Attached Files
File Type: zip Recent Device Mgr & Error Msg.zip (439.8 KB, 31 views)
__________________
sunshinebear01 is offline  
Old 04-04-2011, 09:48 AM   #20
Moderator - Networking
 
etaf's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK, Surrey
Posts: 5,438
OS: XP-SP3, Vista-SP2



How are you connecting to modem/router - cable / wireless
In device manager
network adaptors, click on the + > post back screen shot
can we see an ipconfig /all

------------------------------------------------------------------------
ipconfig /all
If you cannot access the internet with this PC, then you will need to paste the results into something like notepad and then copy onto a machine that can access the internet and post results here

We would like to see the results from ipconfig /all post back the results in a reply here

Hold the Windows key and press R, then type CMD then press Enter to open a command prompt box (A new dialogue box - black with white font, will appear on screen ):

In the command prompt window that opens, type the following command:

Note that there is a space before the /ALL, but there is NOT a space after the / in the following command.

ipconfig /all > network.txt & network.txt

It will export the results to notepad and then automatically open notepad.

Now all you need to do is copy and paste those results to a reply here
to do that:
From the notepad menu - choose Edit - Select all
all the text will be highlighted
Next
From the notepad menu - choose Edit - Copy
Now go back to the forum - reply and then right click in the reply box and paste
------------------------------------------------------------------------

__________________
Wayne

etaf is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Malware
Hi, my laptop got hijacked. When I power my laptop it will bootup and then I will get a security alert that says, "Virus Alert! Application can't be started! The file mpcmdrun.exe is damaged. Do you want to activate your antivirus software now? If you press yes, then it will open Internet...
dv82u Resolved HJT Threads 14 03-18-2011 11:46 PM
[SOLVED] Avanquest
Hello, I have a problem with Avanquest, Vipre, Sunbelt and whatever else is connected to System Suite 8 & 9. For 2 yrs. I've been dealing with this. I've removed everything I've found and my Belarc report says I have 2 anti-virus programs running. Avanquest VirusScanner Pro Version 7001 Virus...
mg67 Resolved HJT Threads 11 03-14-2011 07:13 AM
virus ends all programs, help please
Hello there, the other day whilst not really paying attention I allowed a fishy program to bypass my firewall, and it basically just shuts down any prgrm I open, and opens some fake virus software stuff. Anyways help please, I don't want to buy a new computer yet :grin:
redphase Inactive Malware Help Topics 8 02-25-2011 11:14 AM
Browser Redirect Issue
I have been having an issue with both IE and Firefox redirecting Google search results a majority of the time. I had done a scan with Spybot Search & Destroy prior to posting here and "Fraud.WindowsProtectionSuite" (15 entries) and "Microsoft.Windows.RedirectedHosts" (3 entries) were the only...
bob2881 Resolved HJT Threads 21 02-21-2011 06:48 PM
[SOLVED] Reformated XP - no internet - need help finding drivers
Hello, I recently reformated my dell latitude d810 with xp home edition. After reformatting, the internet didn't work, so I went to device manager and saw that I needed to reinstall a bunch of drivers (they had the ! next to them). I tried looking on the dell site and google searching, but I...
fah Modems/Cable/DSL/Satellite 5 01-02-2011 07:32 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 07:09 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts