Go Back   Tech Support Forum > Networking Forum > Networking Support

[SOLVED] Acer Aspire 5251-1513 Wireless Driver

This is a discussion on [SOLVED] Acer Aspire 5251-1513 Wireless Driver within the Networking Support forums, part of the Tech Support Forum category. Hello all, I just bought an Acer Aspire 5251 today from Wal Mart that seemed to be quite a steal


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-30-2010, 04:06 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
OS: Windows 7 Ultimate



Hello all,

I just bought an Acer Aspire 5251 today from Wal Mart that seemed to be quite a steal $298. Along with that I bought Windows 7 Ultimate as I plan to use it as a Media Center. I done a clean install of Windows 7 Ultimate wiping the drive of everything (bloatware galore). When it booted the first time it had found compliant drivers for all the hardware except video card, ethernet adapter, and wireless network controller.

Easy enough I thought. Went to Acer's website and downloaded the ethernet adapter and the actual RealTek HD Audio driver and let Windows Update do the rest. It was unsuccessful in finding a driver for the Wireless card though. So I went back to Acer's website and downloaded the driver it said was made for the card in my laptop (Atheros Wireless card). When I ran the set up it kept complaining that the adapter was not inserted (I tried turning on the wifi but that doesn't matter I guess if there's no driver installed). It went through set up after I clicked OK a couple times but still the Network Controller was not identified. I tried manually picking the driver but just kept getting the "Device cannot start" error. I installed all the other drivers on Acer's site, updated Windows 7 to the most current updates, called their support but they wanted me to pay for assistance, so right now I'm at a standstill. Any help would be greatly appreciated.

__________________
jazoon is offline  
Old 07-30-2010, 09:15 PM   #2
Team Manager, Microsoft Support
Microsoft MVP
BSOD Kernel Dump Expert
 
jcgriff2's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Sep 2007
Location: BSOD CENTRAL
Posts: 30,614
OS: Windows 8.1, 7 + Windbg :)



Hi -

Go into Device Manager, expand "Network.." and un-install all devices. Re-boot the system. Windows 7 will reinstall the drivers -
START | type devmgmt.msc

Then download the Atheros wifi driver and try installation again.

http://global-download.acer.com/GDFi...C=Acer&SC=PA_6

Regards. . .

jcgriff2

.

jcgriff2 is offline  
Old 07-30-2010, 09:28 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 1
OS: Windows 7



Strangly, I also purchased one of these from walmart today. Same problem! This fix works thanks a ton for the help.
__________________
jonezy76 is offline  
Old 07-31-2010, 07:29 PM   #4
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
OS: Windows 7 Ultimate



Quote:
Originally Posted by jcgriff2 View Post
Hi -

Go into Device Manager, expand "Network.." and un-install all devices. Re-boot the system. Windows 7 will reinstall the drivers -
START | type devmgmt.msc

Then download the Atheros wifi driver and try installation again.

http://global-download.acer.com/GDFi...C=Acer&SC=PA_6

Regards. . .

jcgriff2

.
Thanks for the recommendation jcgriff. Unfortunatey this didn't work for me. I uninstalled everything under Network and then even tried showing hidden devices and uninstalling those as well with no luck. Any other advice?
__________________
jazoon is offline  
Old 07-31-2010, 10:57 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 1
OS: Win7



Hi, looking for the same solution. I also formatted the hard drive and reinstalled window 7 ultimate. The driver for the wireless card is not working. I get the same error saying it is "not started"
__________________
wakeny is offline  
Old 08-02-2010, 04:25 AM   #6
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
OS: Windows 7 Ultimate



Just a little more information on this. I thought maybe there was some Acer software that might be needed for the card to be recognized. I downloaded a few, Acer ePowerManagement and the Launcher for the function keys. When I turn on and off the wireless I get on-screen notification that I'm turning it on and off but the light does not come on, on the laptop itself for wireless. I've tried using some programs that detect unknown devices but I've had no luck with those either.
__________________
jazoon is offline  
Old 08-03-2010, 11:04 AM   #7
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
OS: Windows 7 Ultimate



Tried a fresh install with the 64-bit version as well (used 7 Ultimate 32-bit prior) and still the same outcome.
__________________
jazoon is offline  
Old 08-04-2010, 03:58 AM   #8
Registered Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
OS: Windows 7 Ultimate



Wow, I finally figured this out. Apparently these laptops shipped with 2 different wireless cards. I went to Wal Mart to look at the one they had on display and it read as an Atheros Wireless Adapter and just kept working at getting that to work. Come to find out I popped a section off the bottom to take a look at the exact model number and what not and it was a freaking broadcom! (BCM43225) Done some hunting and found that Lenovo offers the drivers for a laptop they make. Downloaded the drivers from them and they worked! WOO!

Here's the link to the drivers (Win7 x32x64):

http://consumersupport.lenovo.com/ot...Show_2497.html
__________________
jazoon is offline  
Old 08-04-2010, 09:03 AM   #9
2xg
Team Manager, Networking Forums, Microsoft MVP
 
2xg's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Aug 2009
Location: SoCal
Posts: 19,944
OS: Windows O/S'es



wakeny........Please start your own Thread if you need assistance. Someone should be helping you.
Quote:
Originally Posted by wakeny View Post
Hi, looking for the same solution. I also formatted the hard drive and reinstalled window 7 ultimate. The driver for the wireless card is not working. I get the same error saying it is "not started"
__________________

Microsoft MVP 2011-2013 Windows Expert Consumer
Networking Articles & Tutorials
2xg is offline  
Old 08-11-2010, 06:52 PM   #10
Registered Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1
OS: ubuntu



I had a similar problem when installing Ubuntu Linux. No wireless connection. I forgot that the Broadcom drivers are proprietary and not installed by default. I ran a software update and then rebooted. An icon for hardware drivers appeared in the top toolbar. I clicked on that and the Broadcom proprietary driver was available for installation. I installed it and all is good :)
__________________
heeney.cs is offline  
Old 08-11-2010, 09:18 PM   #11
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


Quote:
Wow, I finally figured this out. Apparently these laptops shipped with 2 different wireless cards. I went to Wal Mart to look at the one they had on display and it read as an Atheros Wireless Adapter and just kept working at getting that to work. Come to find out I popped a section off the bottom to take a look at the exact model number and what not and it was a freaking broadcom! (BCM43225) Done some hunting and found that Lenovo offers the drivers for a laptop they make. Downloaded the drivers from them and they worked! WOO!

Here's the link to the drivers (Win7 x32x64):

http://consumersupport.lenovo.com/ot...Show_2497.html
Seeing the original poster (jazoon) has resolved the issue, I am prompted to mark this thread as solved and will close it.

Thank you jazoon for posting what you did to resolve your issue.

Bill

__________________
BCCOMP is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 10:49 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts