Go Back   Tech Support Forum > Automotive Center > Small Engines

Briggs & Stratton 17.0 HP Intek

This is a discussion on Briggs & Stratton 17.0 HP Intek within the Small Engines forums, part of the Tech Support Forum category. A friend and I are both having the same problem with our mowers which have Briggs & Stratton 17 hp


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-03-2010, 07:46 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
OS: xp



A friend and I are both having the same problem with our mowers which have Briggs & Stratton 17 hp Intek engines. The starter will not turn over the engine. Take out the plug and the engine turned fine. We have tried new starters but there is no difference. We have Tried energizing the starter directly from a fully charged battery but have the same problem. Any ideas?
Dave

__________________
dmcadams is offline  
Old 09-05-2010, 04:55 PM   #2
Moderator Offline
 
Basementgeek's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Ohio, USA
Posts: 11,566
OS: XP Pro SP3/Vista Ultimate SP2/Win7 64 bit



Hi and welcome to TSF

Have you guys ever adjusted the valves? Sounds like the vales are out of adjustment:

Here is a video on how to do it.

http://www.youtube.com/user/IFIXIT4U#p/u/3/hGkn0jR9RJM

Keep us posted.

BG

__________________

ASAP member since 2006

Four boxes keep us free: the soap box, the ballot box, the jury box, and the cartridge box.

Basementgeek is offline  
Old 09-06-2010, 07:45 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
OS: xp



That is my mission for today, I am also going to check the opperation of the compression release device. Thanks the vedio was great. I will let you know how I make out.

Dave
__________________
dmcadams is offline  
Old 09-06-2010, 06:10 PM   #4
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
OS: xp



Checked the valve clearence and reset to specs. Still have the same problem. Did check to see if there was valve spring tension as the engine passed TDC but it remained at .004. My guess is that the compression release device is not working. I plan to pull the engine in the morning. Any thoughts.
Dave
__________________
dmcadams is offline  
Old 09-06-2010, 06:26 PM   #5
Moderator Offline
 
Basementgeek's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Ohio, USA
Posts: 11,566
OS: XP Pro SP3/Vista Ultimate SP2/Win7 64 bit



Please keep us informed.

BG
__________________

ASAP member since 2006

Four boxes keep us free: the soap box, the ballot box, the jury box, and the cartridge box.

Basementgeek is offline  
Old 09-07-2010, 10:22 AM   #6
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
OS: xp



Opened the engine and found the compression release mechanism in pieces. Have ordered new cam shaft. Can't wait to see what this thing looks like not in peices and how it works.
Dave
__________________
dmcadams is offline  
Old 09-21-2010, 04:01 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
OS: xp



Took a while to get all the parts. New Cam, gaskets and seals. Installation was streight forward. Did strip a thread on the bolt that had the sealer on it and didn't realize it until the engine was almost back together. Had to take it apart again, but with a helacoil (sp?), I was quickly back in business. Runs great. Hope this helps someone else.
Thanks for the support,
Dave

__________________
dmcadams is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 05:23 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts