Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Other Hardware Support

[SOLVED] Garmin nuvi 1300 not being detected by pc

This is a discussion on [SOLVED] Garmin nuvi 1300 not being detected by pc within the Other Hardware Support forums, part of the Tech Support Forum category. I was/am trying to update maps on my Garmin nuvi 1300. Have had numerous problems thus far. Readers Digest version


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-20-2013, 05:44 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
OS: windows vista


Confused

I was/am trying to update maps on my Garmin nuvi 1300. Have had numerous problems thus far. Readers Digest version I have downloaded required files from the Garmin site. Once on pc after clicking install nothing happens. It would appear as though pc not recognizing/detecting gps unit. When gps unit is connected to a charger no problem with charging and on screen displays. When connected to pc the green line never completes across screen, it sort of tries to complete green line but never accomplished goal. It keeps trying though. Sorry if this does not belong here.

__________________
gmcsweeney is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 05:50 AM   #2
Team Manager
Articles Team
 
chauffeur2's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Whyalla, South Australia
Posts: 11,263
OS: Windows 7 Home Premium SP1

My System

Send a message via Skype™ to chauffeur2

Hello gmcsweeney,

Have you been to the Garmin™ website and downloaded the Garmin Updater?
If not, I recommend that you do.
I have a Garmin™ nuvi unit and it requires the Updater to be downloaded to your PC/Laptop before the unit is attached.
Once downloaded and installed, open the Updater then attach the Garmin™; it should then be recognised and the updates will start.
Give this a try, and post back with the results.

Kind Regards,

__________________
Dave T.



If it works, Don't fix it!
Especially if Microsoft made it!
chauffeur2 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 05:53 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
OS: windows vista



Yes, Done that have files on pc. But nothing happens after that... click install nada
__________________
gmcsweeney is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 05:55 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
OS: windows vista



btw aside from having outdated maps gps unit works fine.
__________________
gmcsweeney is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 05:57 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
OS: windows vista



btw pc is a netbook running windows xp
__________________
gmcsweeney is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 06:01 AM   #6
Team Manager
Articles Team
 
chauffeur2's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Whyalla, South Australia
Posts: 11,263
OS: Windows 7 Home Premium SP1

My System

Send a message via Skype™ to chauffeur2

Please check that you have the correct Garmin™ USB cable; they are very fickle if the wrong cable is utilised.
__________________
Dave T.



If it works, Don't fix it!
Especially if Microsoft made it!
chauffeur2 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 06:04 AM   #7
Registered Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
OS: windows vista



Will do that could be it.
__________________
gmcsweeney is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 06:11 AM   #8
Team Manager
Articles Team
 
chauffeur2's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Whyalla, South Australia
Posts: 11,263
OS: Windows 7 Home Premium SP1

My System

Send a message via Skype™ to chauffeur2

Post back with what happens.
__________________
Dave T.



If it works, Don't fix it!
Especially if Microsoft made it!
chauffeur2 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 06:52 PM   #9
Team Manager
Articles Team
 
chauffeur2's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Whyalla, South Australia
Posts: 11,263
OS: Windows 7 Home Premium SP1

My System

Send a message via Skype™ to chauffeur2

An update.

Hi gmcsweeney,

I had to update my Garmin™ nuvi 2455LMT this morning (local time), and the Garmin Lifetime Updater would not work.
The solution was to login to MyGarmin™ at the Garmin™ website, where I was offerred their 'new' updater Garmin™ Express; this proved to be very helpful indeed.
Garmin™ Express updated the firmware and maps (489Mb) without any problems.
Perhaps this is what you need as well.

Garmin™ Express download site.

Post back with the results.

Kind Regards,
__________________
Dave T.



If it works, Don't fix it!
Especially if Microsoft made it!
chauffeur2 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 05:40 AM   #10
Registered Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
OS: windows vista



Problem solved... or so I think maybe. I used a cable that Came with an external hard drive I have. Plugging it in resulted in obvious difference. It says it installed updates on voice and maps 49 states. Both files totaled together about 1,4 gig. The voice took maybe 5 minutes to install. The maps maybe 30 minutes or more. At the end it said my device was properly updated. On the unit 1300 nuvi can see no where where it says so. Anyway i think its good now. Thanks for the help...
__________________
gmcsweeney is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 09:15 AM   #11
Team Manager
Articles Team
 
chauffeur2's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Whyalla, South Australia
Posts: 11,263
OS: Windows 7 Home Premium SP1

My System

Send a message via Skype™ to chauffeur2

Hello gmcsweeney,

I am sincerely pleased that you've got the Garmin™ finally updated.

Feel free to post back in the future if you experience any further problems with the Garmin™ or your PC.



KInd Regards,

__________________
Dave T.



If it works, Don't fix it!
Especially if Microsoft made it!
chauffeur2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Urgent help, No Internet- not start bar, not a lot of options....
Hi, I have an issue with my laptop. HP compaq nx6325 - it's on windows xp. I installed malwarebytes as instructed by a friend as I suspected that my computer was infected. But I know little about these things, so since doing this it's gotten worst. I can't access any Internet sites. I...
axelloughrey Inactive Malware Help Topics 73 11-14-2012 08:42 AM
Help with blue screen and bug check
My machine bug checked tonight, it has been freezing for a long time but finally generated a dmp file tonight, so I am happy about that. Windbg says the following, can anyone help me determine what is causing this, or translate the windbg file? System specs are at the bottom, thank you.
gte BSOD, App Crashes And Hangs 27 04-18-2012 10:19 PM
Rootkit TR/Sirefef.BP.1 and Rootkit.Gen2
Hi Everybody, I have this issue with my computer: Rootkit TR/Sirefef.BP.1 and Rootkit.Gen2 have been detected by Antivir and, though removed, reappear at the PC reboot. Avira RealTime Protection keeps sending alerts, detecting unspecified viruses with access denied. Several of the directories...
beppe1968 Resolved HJT Threads 81 03-15-2012 11:19 AM
Windows 7 BSOD - Memory management
Been getting BSOD. Sometimes twice a night, sometimes none. This hass been for weeks. Sometimes I get stuck in a reboot loop, sometimes it wants to run Repair, sometimes it wants me to choose safe mode/no safe mode. Pulled out two 1GB sticks of old dell memory yesterday when it was stuck in a...
dj-anakin BSOD, App Crashes And Hangs 7 02-21-2011 03:27 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 08:26 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts