Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Sound Cards

[SOLVED] Total sound loss Creative Labs Audigy Sound Blaster 5.1 Please Help!

This is a discussion on [SOLVED] Total sound loss Creative Labs Audigy Sound Blaster 5.1 Please Help! within the Sound Cards forums, part of the Tech Support Forum category. Hey, I'm having big problems with my sound system. I'm using the Creative Labs Inspire Audigy Sound Blaster 5.1 My


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-27-2007, 02:16 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 32
OS: XP



Hey, I'm having big problems with my sound system. I'm using the Creative Labs Inspire Audigy Sound Blaster 5.1
My PC specs are as follows:

-AMD Athlon XP2200+ Processor 1.36Ghz
-1024GB RAM
-30.4GB Hard Disk Space (remaining)
-Windows XP home edition (service pack 2)


The problems have started out of the blue. Basically on start up of XP I encountered 2 messages they read as follows:

- Creative Taskbar (as the heading)- The sound card in the system is not properly installed. Re-install the sound card and try again. There was an option to click OK.
The 2nd message which appeared behind the first said exactly the same thing, but it was headered CTL Tray.

At this point I noticed that the usual relevant Audigy icons were missing from the tray. Also, the Creative Labs menu which is usually on auto hide and appears when hovering over the top of the desktop was missing.

At this point, I had full use of sound and everything seemed to be ok apart from the messages and missing icons/menu.

I decided to uninstall the entire software using the add/remove programs method. After re-booting, I then used Driver Cleaner 3 to clean up any old drivers. After a further re-boot I re-installed the entire software using the original CD which came with my package.

When re-booting again, I still noticed the same messages appear as before regarding the Creative Taskbar and CTL Tray. Another window appeared stating that a file was missing and it was needed to complete the installation but unfortunately I didn't note the name of it. There were options to browse windows or the CD for it, but to no avail.

I'm now without any sound at all and my PC has no sound device recognised. Any help would be much appreciated. Thanks to anyone who can assist in advance!

Regards,

Bhav

__________________
Bhavesh is offline  
Old 07-28-2007, 02:48 PM   #2
Registered Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 32
OS: XP



Can anyone please help?

__________________
Bhavesh is offline  
Old 07-29-2007, 06:02 AM   #3
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Hi,
Try Creative's AutoUpdate.
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 07-29-2007, 08:30 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 32
OS: XP



I hate to sound dumb, but I need to make sure I do this right.

The only thing I have left on the PC that's to do with Audigy right now are some drivers. There is still Audigy under add remove programs.

Should I uninstall these and then re-install the software from scratch before looking for new drivers on that site you've linked?
__________________
Bhavesh is offline  
Old 07-29-2007, 08:34 AM   #5
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Uninstall the Audigy software on your computer. Then press the link. At Creative click AutoUpdate.
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 07-29-2007, 10:07 AM   #6
Registered Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 32
OS: XP



Ok, just did that and this is what the auto update says:

The following Creative products have been detected on your system. If you do not wish to update a particular product, please deselect it from the list. Click "Check Update" to continue.

Please set any installed pop-up blockers to allow pop-ups from this site in order to use the AutoUpdate service.


Products on your system
Sound Blaster Audigy, DR release 2.12.1

Status: No updates are necessary for your Creative product.
Your system already has the latest versions installed.

Note: All detachable products (e.g. products using a USB connection) must be connected to your PC and powered on to be detected by Creative Software AutoUpdate.
If you would like to use Creative Software AutoUpdate to repeat the search for your Creative product(s), click here.


If you would like to manually select updates for your Creative product(s), click here.


Should I re-install the software from the CD??
__________________
Bhavesh is offline  
Old 07-29-2007, 10:30 AM   #7
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Yes, try that.

But, I don't understand why AutoUpdate says:
Quote:
Status: No updates are necessary for your Creative product.
Your system already has the latest versions installed.
if all drivers have been uninstalled.
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 07-29-2007, 11:14 AM   #8
Registered Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 32
OS: XP



Ok, it's worked installing it the 2nd time after deleting some windows drivers that were on there. Thanks for your help!
__________________
Bhavesh is offline  
Old 07-29-2007, 12:11 PM   #9
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Great news!
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 09-08-2009, 12:00 PM   #10
Registered Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1
OS: Vista Ultimate



Please please please let me know EXACTLY what you did, I'm battling Integrated audio (realteck) and Soundblaster 1394 drivers
its ALL ****** up...

Any help greatly appreciated!!!

__________________
canoncola is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Voltages! Is this "normal"
I took a five minute LOG of the voltages on my PC, making MANY tasks at once, such as searching on BOTH hard Drives, playing a 3d GAME, and working with many APP's... what do you make of this? H/W diagnostics info: Windows XP Professional Version 5.1.2600 Service Pack 2 Manufacturer:...
marcolopes Motherboards, Bios & CPU 10 06-28-2007 04:30 PM
Creative Labs Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum Pro
I was looking at one of these on Creative's website, under the Clearance section. It is listed at $130. I know the card is about 3 years old, but is it new enough to consider? Thanks, all.
bondfan Sound Cards 0 06-08-2007 07:19 AM
Modem Dropouts!
Hi... I've been having constant line dropouts on my dialup connection for the past couple of months, neither the line carrier or isp want to help me, ie. they believe everything is ok!!! I've done everything that is suggested for resolving the usual causes for dropouts but nothing seems to work....
sledgehammer? Modems/Cable/DSL/Satellite 4 11-16-2005 09:57 PM
Huge problem with ati radeon 9200 catalyst drivers
I changed windows ME to XP.My card used to work perfectly.But with xp its not.After catalyst installation is completed, they prompt a msg to reboot.After rebooting everything goes fine.BUT,if i reboot once again,the display are at 800X600 and 4 bit color.Ati control panel tells me wether they...
Tecno150 Video Card Support 0 08-18-2004 06:16 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 11:18 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts