Go Back   Tech Support Forum > Microsoft Support > Windows 7 Support, Windows Vista Support

[SOLVED] nspr4.dll missing error message

This is a discussion on [SOLVED] nspr4.dll missing error message within the Windows 7 Support, Windows Vista Support forums, part of the Tech Support Forum category. I am running: Windows 7 Professional Intel Core 2 Quad CPU Q950@2.83GHZ 4G RAM 64 Bit Operating System I keep


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-14-2011, 05:20 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



I am running:

Windows 7 Professional
Intel Core 2 Quad CPU Q950@2.83GHZ
4G RAM
64 Bit Operating System

I keep on getting the message about nspr4.dll being missing......

Any Clues???

__________________
bungy is offline  
Old 03-14-2011, 05:39 PM   #2
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 27,970
OS: Windows 8 64, Windows 7 64 Bit SP1, XP SP3, Mac OSX

My System


Boot off of the Windows 7 DVD. Choose to Fix My Computer. Windows will try and fix the error. If not then you have the choice of going to the Command Prompt. Here type chkdsk C: /R and press enter. The check disk utility will try and fix any errors. You can also go to Start/Search and type SFC /scannow and press enter. Put the 7 DVD in and it will take any files it's missing from the DVD.

spunk.funk is offline  
Old 03-14-2011, 06:33 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



None of those solutions helped :(
__________________
bungy is offline  
Old 03-14-2011, 06:52 PM   #4
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 27,970
OS: Windows 8 64, Windows 7 64 Bit SP1, XP SP3, Mac OSX

My System


This file is a part of Mozilla (Firefox, Thunderbird etc) If you have Firefox browser, try reinstalling.
spunk.funk is offline  
Old 03-14-2011, 07:12 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



I am using both Firefox and Chrome but it seems to be coming up with the problem when I use Chrome, I have downloaded and reinstalled Chrome this morning as well as Firefox.

That didn't fix the problem either??
__________________
bungy is offline  
Old 03-14-2011, 07:37 PM   #6
Sr. Tech, TSF Team Emeritus Microsoft Support Staff
 
Join Date: Apr 2009
Location: Iowa
Posts: 1,097
OS: Windows 7 SP1

My System


Hi Bungy welcome to TSF. Firefox has had a problem with not uninstalling bad files using Windows uninstaller. Please download and install http://www.revouninstaller.com/revo_...e_download.htm. Run in advanced more to uninstall the program. When uninstall is complete, please click next and let it scan for leftover traces in your registry and HDD. Click delete to delete traces.

If you aren't getting rid of the currupt files, when you reinstall the program it'll just reinstall the corrupt files again.
__________________
mcorton is offline  
Old 03-14-2011, 07:42 PM   #7
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 27,970
OS: Windows 8 64, Windows 7 64 Bit SP1, XP SP3, Mac OSX

My System


This is a problem with Chrome and Firefox not liking each other. I would uninstall both browsers, and restart the computer. Then Install Chrome First then Firefox, if you need them both.
spunk.funk is offline  
Old 03-14-2011, 08:19 PM   #8
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



No its not solved, still having problems :(

I have these 2 browsers working together for ages and haven't had this problem before???
__________________
bungy is offline  
Old 03-14-2011, 08:57 PM   #9
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



Looks like I have found a solution to my problem on another website:

copied from :

Chrome error message - nspr4.dll missing | Windows Secrets Lounge

I just started receiving an error message when I open Google Chrome. The message states that the application failed to start because nspr4.dll is missing, then Chrome starts anyway. nspr4.dll is the Netscape Portable Runtime, so I assume it must be used somehow for compatibility within the program and that the only thing not started is this compatibility function.

I searched for the error message in Google and found a workaround in a thread on Chrome's help forum, but it doesn't explain why it happens.

The fix is to copy nspr4.dll from Program Files>Firefox> to the Windows>system32 directory. (Alternately some copied it to ProgramFiles>Chrome)

Some other answers in the thread stated that after doing this, a new message popped up saying a couple of other dll's were missing, all were found in the Program Files>Firefox directory. Copying them to system32 fixed all of the machines.

Since this seems to be a common problem I was surprised there was no direct answer on the Google Chrome Help site, but just a thread from users in the forum.
__________________
bungy is offline  
Old 03-14-2011, 09:22 PM   #10
Sr. Tech, TSF Team Emeritus Microsoft Support Staff
 
Join Date: Apr 2009
Location: Iowa
Posts: 1,097
OS: Windows 7 SP1

My System


Thank you Bungy for sharing that with us. U saved the info for future use.
__________________
mcorton is offline  
Old 03-15-2011, 09:57 AM   #11
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



More Information:

It's an alert produced by Adobe Flash within Chrome. The Flash plugin is dependent on Firefox nspr4.dll. I managed to rid myself of it at one point without copying the files from Mozilla FireFox, I think, by disabling plugins, or more specifically Flash, in the options dialog.

go to Options
go to Under the bonnet
go to Content Settings
go to Plugins
go to disable individual plugins
disable Flash
__________________
bungy is offline  
Old 03-18-2011, 03:39 PM   #12
Registered Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
OS: Windows 7



This still didnt work for me as the problem re occured today.....I have read that the following solution will fix the problem.....

Now "disabled options "Attach Roboform to Firefox even if Adapter is not installed" (Roboform Options->Browser Integration)" and then hopefully all is well.

Hope this helps other users out there :)
__________________
bungy is offline  
Old 03-30-2011, 02:49 PM   #13
Registered Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1
OS: Win7, sp1



I have been wrestling with the missing mspr4.dll for a while now by uninstalling and reinstalling both Chrome and Firefox without success. Ran sfe /scannow with no file problems reported. Even performed two different virus scans. Following bungy's suggestion to disable browser integration in Roboform, I have gotten past the chrome.exe system error. So far so good.

__________________
JimOlney is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] BSOD problems.
· Vista · x64 · What was original installed OS on system? None. Custom built. · OEM: Full Retail Version · Age of system (hardware): 3 years · Age of OS installation - have you re-installed the OS? 3 years. Yes. · CPU: Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale · Video Card: EVGA GEforce 8800 GT...
ajcc323 BSOD, App Crashes And Hangs 25 02-24-2011 04:31 AM
error from upgradation to oel 6 from oel5_6
--> Missing Dependency: libiso9660.so.5()(64bit) is needed by package xine-lib-1.1.19-2.el5.rf.x86_64 (installed) java-1.4.2-gcj-compat-devel-1.4.2.0-40jpp.115.i386 from installed has depsolving problems --> Missing Dependency: python(abi) = 2.4 is needed by package...
csayantan Linux Support 1 02-20-2011 09:04 PM
Bandwidth Virus
Hi, I recently received my Internet usage bill. On February 1st someone exceeded my limit in one day using over 200 Gbs. I did a virus scan using Hijack, Can anyone tell me if I have a Bandwidth using virus? C:\Program Files (x86)\iTunes\iTunesHelper.exe C:\Program Files (x86)\Common...
Ciden Virus/Trojan/Spyware Help 1 02-07-2011 08:10 PM
[SOLVED] Internet (Browsing) only works in safe mode
Hi all, Yesterday I picked up a laptop of a friend of mine which had some problems with the Internet connectivity. Turns out, Internet only works when booted in Safe Mode, however, it does ping in Normal Mode so there is connectivity. Tried IE and Firefox, both do not work in Normal Mode and do...
swriezebos Networking Support 2 01-25-2011 07:49 AM
Hijacked cursor
My cursor is behaving erratically, moving at random all over the screen (driving me crazy). I ran the Hi Jack scan, have a log (see below) but I do not know what to do with it, i.e. what am I supposed to delete? Can anybody help? ________________________________________________________ ...
Marmilan Windows 7 Support, Windows Vista Support 0 01-07-2011 06:01 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 09:16 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts