Go Back   Tech Support Forum > Microsoft Support > Windows 7 Support, Windows Vista Support

[SOLVED] Microphone input not working

This is a discussion on [SOLVED] Microphone input not working within the Windows 7 Support, Windows Vista Support forums, part of the Tech Support Forum category. I have a Windows 7 laptop and a 3.5mm jack headset. The laptop comes with a built in mic, like


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-05-2012, 10:23 PM   #1
TSF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 668
OS: Windows 8

My System


I have a Windows 7 laptop and a 3.5mm jack headset. The laptop comes with a built in mic, like many laptops, but its terrible. awful background noise, horrible quality. so i use my Cyberr acoustics headset. But as of late, its decided to just stop working. It's almost as if There is no headset in at all.

The pink jack goes in the mic input and the green goes in the headphone input, and u can still hear out of the headphones, but the mic isnt working. its not a problem with the headse, because i have 2 of the same headsets and they both do the same. they used to work, now they dont... there must be a problem with the laptop?

Does anyone know what the problem is?

__________________
Rockafeller is offline  
Old 04-06-2012, 03:54 AM   #2
Team Manager, Microsoft Support
Microsoft MVP
BSOD Kernel Dump Expert
 
jcgriff2's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Sep 2007
Location: BSOD CENTRAL
Posts: 30,492
OS: Windows 8.1, 7 + Windbg :)



Go into Device Manager and uninstall ALL audio devices.

Reboot the system - see if the audio works properly.

jcgriff2 is offline  
Old 04-06-2012, 09:59 AM   #3
TSF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 668
OS: Windows 8

My System


Quote:
Originally Posted by jcgriff2 View Post
Go into Device Manager and uninstall ALL audio devices.

Reboot the system - see if the audio works properly.
Uninstall these?



I just want to be sure, this seems a bit drastic..
__________________
Rockafeller is offline  
Old 04-06-2012, 05:42 PM   #4
Team Manager, Microsoft Support
Microsoft MVP
BSOD Kernel Dump Expert
 
jcgriff2's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Sep 2007
Location: BSOD CENTRAL
Posts: 30,492
OS: Windows 8.1, 7 + Windbg :)



Yes... then reboot.

Windows will reinstall the drivers.

Be sure to check Realtek Control Panel as well - that MIC is on.
jcgriff2 is offline  
Old 04-12-2012, 07:12 PM   #5
TSF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 668
OS: Windows 8

My System


\ok i uninstalled them, and rebooted. They reinstalled.

It works for a few seconds, then quits. Every time i plug it in, it will not continue to work. Only for a few seconds.

idk
__________________
Rockafeller is offline  
Old 04-12-2012, 07:15 PM   #6
Team Manager, Microsoft Support
Microsoft MVP
BSOD Kernel Dump Expert
 
jcgriff2's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: Sep 2007
Location: BSOD CENTRAL
Posts: 30,492
OS: Windows 8.1, 7 + Windbg :)



Have you tried it in another system?
jcgriff2 is offline  
Old 04-14-2012, 02:20 PM   #7
TSF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 668
OS: Windows 8

My System


Quote:
Originally Posted by jcgriff2 View Post
Have you tried it in another system?
Yes. They work on my windows XP system.
__________________
Rockafeller is offline  
Old 04-14-2012, 05:29 PM   #8
MBA, MCITP, MCSA, Sec+
 
mjones1's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Seattle, WA
Posts: 292
OS: Windows XP Pro SP3, Windows 7 Pro x64, Windows Server 2008 R2

My System

Send a message via MSN to mjones1 Send a message via Skype™ to mjones1

Test another microphone, if you have one. Rule out that mic (just because of works on an XP machine, doesn't necessarily mean it still isn't the problem.

If a completely different microphone does the same thing, consider it a hardware/jack problem (poorly soldered, disconnected, failed, however you want to put it).

Also, to be thorough, this wouldn't happen to be a USB mic, would it? That would be a whole new ball of yarn.
__________________
mjones1 is offline  
Old 04-17-2012, 01:10 PM   #9
TSF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 668
OS: Windows 8

My System


Quote:
Originally Posted by mjones1 View Post
Test another microphone, if you have one. Rule out that mic (just because of works on an XP machine, doesn't necessarily mean it still isn't the problem.

If a completely different microphone does the same thing, consider it a hardware/jack problem (poorly soldered, disconnected, failed, however you want to put it).

Also, to be thorough, this wouldn't happen to be a USB mic, would it? That would be a whole new ball of yarn.
Its a pink/green jack mic. It does not work on my Windows 7 laptop, but DOES work on my Windows XP desktop. Also, my USB mic does work. On both my laptop/desktop. So Im assuming it has something to do with recording volume setting on the laptop? But i dont remember changing anything, and it did used to work.
__________________
Rockafeller is offline  
Old 04-18-2012, 12:23 AM   #10
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 27,131
OS: Windows 8 64, Windows 7 64 Bit SP1, XP SP3, Mac OSX

My System


I see you have a Web Cam, which probably has a Mic on it, as well as the onboard Mic of the computer. Go to Control Panel/Sound/Recording tab, here make your USB mic the Default device for recording.

spunk.funk is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
wireless net work not working
I have an ASUS Z3100 with XP Pro. The hard drive stopped suddenly and died. No repair disk. I replaced the HD with a WD 120 GB drive recommended by ASUS web site.(They no longer support the Z3100) Now I am trying to load the drive. I used the original XP disk with sp 2. This did nicelly. Now I am...
daddyhc Hard Drive Support 11 07-20-2014 06:49 PM
can't go online and aps do not open
dds.txt pasted here dds.attached see attachment zipped GMER opens but runs for hours; tried checking only Section and C: , but Gmer stops early. I ran DDS and Gmer from usb ext drive. Symptoms: can't go online and aps do not open
brookbend Resolved HJT Threads 21 04-12-2012 09:51 AM
Motherboard not powering up, please HELP!!
I am building a new pc and cant get the mobo to power up correctly. I have tried with nothing and everything plugged in. Each time the board tries to power up and then immediately shuts back off. It keeps turning on and off about each second until I turn off the power supply. It seems like...
beauknows Building 18 04-11-2012 02:18 PM
Computer not posting - have beep codes
I have not been able to boot my PC today. it will not post at all and im getting a beep code. 1 long 2 short and its continuous till i shut down... i removed all ram and gpu but still get the same beep code. my mobo is an asus M4A785TDM-EVO i dont know my bios. i NEED my computer for many things...
curtbud Motherboards, Bios & CPU 10 04-07-2012 06:11 AM
External hard drive asks to format chkdsk does not work
My Western Digital 1TB passport (NTFS) P/N: WDBABM0010BBK-00 recently started asking me to format it whenever I plug it in. I keep my itunes library (including the .itl library file) on the hard drive, and the last thing I did was have the hard drive plugged in and itunes open and I put my computer...
mistersink Hard Drive Support 3 04-06-2012 04:52 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 10:27 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts