Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > RAM and Power Supply Support

CPU usage light always on

This is a discussion on CPU usage light always on within the RAM and Power Supply Support forums, part of the Tech Support Forum category. This has been a problem I've been having for the past few weeks now.. and it's kind of odd because


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-03-2010, 02:51 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
OS: Vista



This has been a problem I've been having for the past few weeks now.. and it's kind of odd because the issue seems to magicly disappear after 3-4 days, and then comes back in 3-4 days.

When the problem is occuring:
-The CPU usage light is constantly on, and never shuts off, even when the CPU usage meter says its less than 5%
-The RAM usage is about 41% constantly, unless a gaming program is on
-The computer has a hard time loading up
-The computer has an EXTREMELY hard time turning off
-When logging off of a user account, the moniter will temporarily shut down from not receiving any signal (for about 2 minutes) before returning the user loading screen.
-The computer is about at half the speed it normally is when the problem isn't occuring
-(this part only happens "sometimes" when this issue is occuring) Window Defender doesn't detect any virus protection on my computer, even when I'm currently scanning or opening up Trend Micro, and clicking the "turn on trend micro" button on the Window Defender screen has absolutely no effect.

When the problem isn't occuring:
-The light will rarely even blinks, once it has loaded
-The computer is INCREDIBLY fast when loading, shutting off, or just being used
-RAM usage stays around 36% unless a gaming program is on

Things I've done to try and solve the problem
-I've run the defragmenter almost every 3 days
-I use the CCleaner daily
-I scan and update trend micro daily
-I downloaded a program from trend micro's main site that was supposed to resolve the "window defender" not acknowledging trend micro.



The weirdest thing for me about all of this is how the problem "magicly" disappears within a few days, and then comes back a few days later... Even more strange is how the CPU light is CONSTANTLY lit up, even when the CPU usage is low.
...Please help...

__________________
Delahelacopter is offline  
Old 09-03-2010, 03:35 PM   #2
Hardware Tech Team
 
makinu1der2's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Florida
Posts: 14,884
OS: Win7,Win XP,PC LinuxOS

My System


Post the make/model of the PC. If custom built then post the specs.

MB
CPU
RAM
GPU
PSU brand/wattage

__________________
makinu1der2 is offline  
Old 09-03-2010, 07:14 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
OS: Vista



Operating System:
Windows 2.6.0.6002 (Service Pack 2)

CPU Type:
Intel® Core™2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz

CPU Speed (GHz):
2.42

System Memory (GB):
4

Video Card Model:
NVIDIA GeForce 8500 GT

Video Card Driver:
nvd3dum.dll

Hard Disk Size (GB):
688.9

Hard Disk Free Space (GB):
508.63
__________________
Delahelacopter is offline  
Old 09-03-2010, 07:40 PM   #4
dai
TSF Team, Emeritus
 
Join Date: Jul 2004
Location: west australia
Posts: 74,478
OS: win 7 32x 64x rtm



if you are referring to the front case light,it blinks or stays on is normal

it tells you a drive is working at something probably in the background
__________________
dai is offline  
Old 09-03-2010, 08:25 PM   #5
TSF Enthusiast
 
Prophet's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Tennessee, USA
Posts: 826
OS: win 7 64bit



Odds are the ram usage and pc slowing is some software program searching for updates or antivirus scanning in the background.
__________________
Prophet is offline  
Old 09-03-2010, 10:24 PM   #6
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Australia
Posts: 3,385
OS: Windows 7 Enterprise 64 bit

My System


Check to confirm 100% CPU or constant cpu load in task manager. If it is the case, i would recommend following the guide in TSF's virus removal section.

__________________
FreoHeaveho is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 05:26 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts