Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Driver Support

[SOLVED] Intel Laptop Audio Drivers - Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller

This is a discussion on [SOLVED] Intel Laptop Audio Drivers - Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller within the Driver Support forums, part of the Tech Support Forum category. I just reformatted this laptop which is a non-specific brand (ie not Dell, HP etc...) I installed Everest and found


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-06-2010, 05:47 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 5
OS: XP


Question

I just reformatted this laptop which is a non-specific brand (ie not Dell, HP etc...)

I installed Everest and found that it has an Intel board, and downloaded the Video and Chipset drivers from the Intel website. Video card is working correctly.

But i cannot find the audio drivers on the Intel site, and try to download the generic Realtek drivers directly from the Realtek website but that didn't work.

Here is the information that Everest gives about the Audio device:

Multimedia:
Audio Adapter Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller [B-1]

Motherboard:
CPU Type Mobile Intel Pentium M 725, 1600 MHz (16 x 100)
Motherboard Chipset Intel Montara-GM+ i855GME

I've tried searching all over for drivers but just not sure what to do now?

__________________
dave111223 is offline  
Old 04-06-2010, 07:28 AM   #2
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 54,272
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi try running the update utility http://downloadcenter.intel.com/Default.aspx

__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 04-06-2010, 07:35 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 5
OS: XP



I tried running the auto detected but it just says:
Quote:
Audio Driver for Intel® Desktop Board
Product Detected
Current Driver Installed
This device is unknown or unsupported. Please contact the manufacturer for possible updates. More information>>
I found the Video and Chipset drivers through their download pages manually, but they don't have any audio drivers listed (only video and chipset)
__________________
dave111223 is offline  
Old 04-06-2010, 08:28 AM   #4
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 54,272
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi please follow the guide here and post your pci,ven and dev or you may wish to search for the driver with the info http://www.techsupportforum.com/f19/...rs-419050.html
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 04-06-2010, 09:59 AM   #5
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


Hi,
Please do this:
Open the Device Manager
Post ALL errors you may have (yellow!)
Right click on the error>Properties>Details Tab
Post the info you find under Device Instance ID

Do this for each error you have
__________________
BCCOMP is offline  
Old 04-06-2010, 07:12 PM   #6
Registered Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 5
OS: XP



I have a yellow on "Multimedia Audio Controller":

PCI\VEN_8086&DEV_24C5&SUBSYS_84021584&REV_03\3&267A616A&0&FD

I tried looking it up at PCIdatabase.com but it just has a link to the realtek site, when i try to download the generic drivers from their site it doesn't work.

And also on the PCI Modem:

PCI\VEN_8086&DEV_24C6&SUBSYS_40071584&REV_03\3&267A616A&0&FE
__________________
dave111223 is offline  
Old 04-06-2010, 07:45 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 5
OS: XP



I also tried downloading the Toshiba drivers for the M55 series which were suggested for the modem on PCIdatabase.com, and also tried the sound drivers listed for that computer, but neither worked.
__________________
dave111223 is offline  
Old 04-06-2010, 10:32 PM   #8
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


Hi,
Try this driver for the Audio:
http://global-download.acer.com/GDFi...e&Step3=Aspire 1520&OS=X01&LC=en&BC=Acer&SC=PA_6

This driver for the Modem:
http://aliendl.alienware.com/Mobile/....20.04.360.zip
__________________
BCCOMP is offline  
Old 04-07-2010, 04:11 AM   #9
Registered Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 5
OS: XP



Thank you so much, both drivers work.
__________________
dave111223 is offline  
Old 04-07-2010, 06:34 AM   #10
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


Hi,
Glad to hear it.

Thanks for letting us know.

Bill

__________________
BCCOMP is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 07:42 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts