Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Driver Support

[SOLVED] igfxsrvc.exe not working

This is a discussion on [SOLVED] igfxsrvc.exe not working within the Driver Support forums, part of the Tech Support Forum category.


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-05-2009, 10:10 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Argentina
Posts: 7
OS: Windows XP SP3



Hi, I need a bit of help with this problem I've been having.

The other day I was on my new Compaq Presario CQ40-305LA laptop and I was exploring the configurations it had. It runs on Vista, and it was my first time using this OS, so I felt kind of lost. Anyway, while looking at the Intel Graphics Acelerator settings and it said something about rotating the monitor 180º. I clicked to see what it was and suddenly the resolution changed to something big like 640x480 and the screen wasn't upside down. Seeing this I tried to revert the things, but I couldn't not click any of the options but I could move the pointer around. I did what I always do when I'm in this kind of trouble, Ctrl + Alt + Del and went to the Task Manager and terminated igfxsrvc.exe process as it was the one related to the Intel Graphics application. Then it all started...

When starting up the PC the next day, the icon for IG application dissappeared and trying to "Run > igfxtray.exe" worked. And worst of all, I couldn't change resolution because it said the Vista is using the default VGA drivers and it has no options. When trying to right click the desktop in order to go to Graphics Options and the desktop froze and the cursor stayed on the loading blue circle of Vista. The icons in the desktop didn't worked either.

I tried using Restore system but apparently Vista fails to do that. Then I tried installing new drivers from the Intel website- didn't work either. So I'm here stumped and pulling my hair off trying to figure out something...any suggestions?

Thanks

__________________
dicai is offline  
Old 04-06-2009, 10:10 AM   #2
TSF Enthusiast
 
TriggerFinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: USA
Posts: 12,250
OS: XP SP3, PCLinuxOS2007, Win 7 Ultimate


Send a message via MSN to TriggerFinger Send a message via Yahoo to TriggerFinger

Try to uninstall the video drivers in Device Manager. Uninstall any program or application related to Intel Graphics in ADD/REMOVE. Reboot twice. Reinstall drivers as needed.

TriggerFinger is offline  
Old 04-07-2009, 10:51 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Argentina
Posts: 7
OS: Windows XP SP3



I uninstalled everything realted to Intel, then ran CCleaner to clean up the Registry and the rebooted twice(with a lapse of 8 hours between them) and installed the driver again... I still can't get the screensavers, the resolution won't change and when going to configure the monitor it says that "its drivers were intended for a older version of Windows and they are not compatible" but they are the newest driver, of Feb 09. But al hope isn't lost as I can open the graphics options and change brightness and gamma and so.

Is there any Secure Mode to boot up Vista to try again o something?
__________________
dicai is offline  
Old 04-07-2009, 11:04 AM   #4
TSF Enthusiast
 
TriggerFinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: USA
Posts: 12,250
OS: XP SP3, PCLinuxOS2007, Win 7 Ultimate


Send a message via MSN to TriggerFinger Send a message via Yahoo to TriggerFinger

They could be the latest BUT not for Vista (you are using Vista, right?).
TriggerFinger is offline  
Old 04-07-2009, 01:15 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Argentina
Posts: 7
OS: Windows XP SP3



Well, I just turned it on and went to the Screensaver configuration and for my surprise it worked! YAY! And the monitor is also recognised by the system! YAY again!

Thanks for the help :D

Any final suggestion to prevent this kind of problems of ocurring again?
__________________
dicai is offline  
Old 04-07-2009, 01:24 PM   #6
TSF Enthusiast
 
TriggerFinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: USA
Posts: 12,250
OS: XP SP3, PCLinuxOS2007, Win 7 Ultimate


Send a message via MSN to TriggerFinger Send a message via Yahoo to TriggerFinger

It is really hard to prevent issues like these most especially that we install a lot of things in our computers that could be incompatible with our drivers. However it really helps to always keep your Windows and your drivers up to date.

I am glad to know you got it working again. Thanks for the update.

TriggerFinger is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 06:22 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts