Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Hard Drive Support

WD External Harddrive / win explorer - no detection / device manager detects

This is a discussion on WD External Harddrive / win explorer - no detection / device manager detects within the Hard Drive Support forums, part of the Tech Support Forum category. I have a WD external hard drive Model WD10EAVS It suddenly stopped appearing after I mounted an encrypted partition in


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-27-2012, 11:26 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
OS: windows 7 x64 sp1



I have a WD external hard drive Model WD10EAVS
It suddenly stopped appearing after I mounted an encrypted partition in it.
Now The device is detected when plugged in.. Makes the sound. Device manager refreshes and show Mass storage device.

It shows in the disc manager but cannot be initialized


It shows in the taskbar tray remove safe list.


It shows in the devices/printers list


And it is shown in device manager.. checked by disconnecting and it refershes by addng mass storage device when connected.


BUT NOT SHOWN IN MY COMPUTER


I followed the steps in the sticky topic using testdisk

I cant find it in it either.
Please help.. what should I do? Is it recoverable?


__________________
dtouch is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 03:54 AM   #2
Registered Member
 
SuperFlower's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 9
OS: Windows 7 Ultimate


Send a message via MSN to SuperFlower Send a message via Skype™ to SuperFlower

Did you try to plug it in on another computer?

__________________
SuperFlower is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 05:24 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
OS: windows 7 x64 sp1



No not yet...I will try.
I saw lots of similar threads about same model.. here
__________________
dtouch is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 05:29 AM   #4
a bit alien
 
sobeit's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Babylon 5, Epsilon Eridani
Posts: 17,328
OS: win7pro/win10/mint17


Send a message via Yahoo to sobeit

are you able to right click the drive in diskmanagement and assign a letter to it?
__________________
the truth is a three edged sword - your truth, my truth and the real truth.
sobeit is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 07:07 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
OS: windows 7 x64 sp1



Change drive letter is not available... as shown in the screenshot the disc cannot be initialized...
I had mounted a encrypted partion from it.. which i have been using for a long time.. the computer hung.. and i had to hard restart it.. since then.. its dead...
__________________
dtouch is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 07:16 AM   #6
Moderator hardware team
 
Join Date: Mar 2011
Location: Southeast USA
Posts: 2,414
OS: OSX, VM,Windows 7 Pro, Linux



Sounds like something went wrong during the encryption process and now the drive is not accessible because its encrypted and the key is not working to decrypt it. You may have to use the WD diagnostic program to "wipe" the drive with zeros and start over

Testdisk can't find encrypted partitions no data recovery tool can thats the point of encryption
__________________

Please mark the thread solved when your question has been answered to your satisfaction

Tools: Memtest IMGBurn SeaTools DOS WD Lifeguard R-Studio GetBackData Easeus Free Clone Software DRDD Partition Find and Mount
Networks is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 07:21 AM   #7
Registered Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
OS: windows 7 x64 sp1



That would kill all my data...? the encrypted partition was just 1 gb using folderlock ..

That is like a *.flk file you mount using folderlock.
when I mounted and it showed a new drive as usual and it hung!
__________________
dtouch is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 08:25 AM   #8
Moderator hardware team
 
Join Date: Mar 2011
Location: Southeast USA
Posts: 2,414
OS: OSX, VM,Windows 7 Pro, Linux



Again did you yet run the WD Diagnostics on the drive ? what was the results of the short test ? Do this FIRST before moving forward with anything else lets see if the drive is even working.


OK well now that we have the larger story and I assume you have no backups of this very important data ? OK then download r-studio run in demo mode scan the drive for few hours stop the scan "save" the scan session and see if it "finds" anything

Disk Recovery Software and Hard Drive Recovery tool for Windows

I fear the encryption process over wrote the main partition table with an encrypted one lets hope not the results are not good nor in your favor. The other possible scenario is the drive died just at that moment its hard to know for sure.
__________________

Please mark the thread solved when your question has been answered to your satisfaction

Tools: Memtest IMGBurn SeaTools DOS WD Lifeguard R-Studio GetBackData Easeus Free Clone Software DRDD Partition Find and Mount
Networks is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 09:02 AM   #9
Registered Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
OS: windows 7 x64 sp1



Yes.. I did run wd diagnostic tool...
quick test was a PASS
Extended test failed to repair bad sectors.

In R-studio the drive is shown.. but when selected.. the scan button is invalid.. I cant run scan on it.

When I listen to the drive.. it spins for like 1 min.. then pause for some time.. and spins again..
__________________
dtouch is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 09:52 AM   #10
Moderator hardware team
 
Join Date: Mar 2011
Location: Southeast USA
Posts: 2,414
OS: OSX, VM,Windows 7 Pro, Linux


Drive sounds bad based on long test and sounds not sure how short test passed best guess is the area the encryption was setup was on failing sectors the perfect storm Send to a Pro for a quote if you need the data they may be able to get an image of it and possible data recovery
__________________

Please mark the thread solved when your question has been answered to your satisfaction

Tools: Memtest IMGBurn SeaTools DOS WD Lifeguard R-Studio GetBackData Easeus Free Clone Software DRDD Partition Find and Mount
Networks is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 09:59 AM   #11
Registered Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
OS: windows 7 x64 sp1



Do you any reputed recovery firm in India. I have some very important project files in it. And I need full secure and private recovery.

__________________
dtouch is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows XP With No Internet PART II
I have switched out and tried other NIC's still same result not able to connect. I can't even ping with ipconfig or ping A virus has been removed recently. I had to reinstall tcp/ip 6 protacal however I dont see ipv4 which would be the one I use. I tried to install it from a third party progrom...
GuruGuy Virus/Trojan/Spyware Help 30 05-13-2012 07:13 AM
"no audio device" "no playback device" "No Sound Card was found"
ok.. I'm stuck.. puzzled... I recently had a professional computer fix it company wipe my computer and now I do not have any sound. I do not have even the little icon on the bottom left hand corner to turn volume up or down. My keyboard does not allow me to turn the volume up or down, it ...
STLj Sound Cards 9 03-30-2012 05:56 PM
XP boot up with no icons?
Hi guys, about a week a go my laptop booted up with no icons or anything on the screen but the background screen. The only way I could shut it down was to hold down the on button. I managed to do a system restore to the previous day in safe mode. It then booted up with all icons, start icon etc. I...
Uly5 Resolved HJT Threads 14 03-27-2012 10:22 PM
Win 7 won't load after virus
My daughter brought her ASUS G50V laptop over to me after a virus got in and corrupted it. I downloaded AVG Recovery CD and ran it. It found 5 viruses in the music folders and cleaned them. When booting up, I get the Windows Error Recovery screen. There are 2 choices, Launch Recovery (recommended)...
bdozer61 Windows 7 Support, Windows Vista Support 3 03-27-2012 09:11 PM
"No bootable device"
Hello there! I have a problem. Long story short, my mom took my older sister's laptop and broke it. My mom decided to take the hard drive out of my sister's laptop (For no reason, just did). Now I'm getting a "No bootable device" black screen. This is way beyond my knowledge of computers,...
Db_92 Hard Drive Support 5 03-27-2012 08:28 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 07:52 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts