Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Hard Drive Support

WD External Hard Drive Doesn't Come Up (Please Help!)

This is a discussion on WD External Hard Drive Doesn't Come Up (Please Help!) within the Hard Drive Support forums, part of the Tech Support Forum category. I have Window XP but one day I decided to put my 80GB Western Digital External hard drive into a


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-17-2007, 03:47 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista


Exclamation

I have Window XP but one day I decided to put my 80GB Western Digital External hard drive into a friend's Windows Vista laptop. It took a long time to load and then it said "not responding" so I decided to close it, I think I might've just plugged it out without safely removing it.

Right after I tried putting it into a Windows XP, the only thing that came up was the easily remove hardware option. Options to how I'd like to open/view the files it usually does didn't come up. When I go to My Computer, the drive doesn't even show up, as if I never plugged it into the computer. The drive is connected and the light signifying it's on glows yet the files don't open.

I've been trying different ways continuously and I've contacted WD who isn't much help, they just sent me a Y cable thinking that would resolve the issue, but it didn't.

Please help ASAP!!
Any tips? ideas on what's going on?

__________________
barolu is offline  
Old 11-20-2007, 04:02 AM   #2
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Hi.

Can you see the drive in Disk Management? (Right click "My computer" > choose "Manage" > Disk Management.)

If so - please read this: http://www.techsupportforum.com/f16/...er-194492.html

__________________
Deleted090308 is offline  
Old 11-20-2007, 04:07 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



yes, ive tried that but it doesnt come up. really?? wow great, thanks! i wont lose anything and it'll find my files even though the drive doesnt show up anymore?
__________________
barolu is offline  
Old 11-20-2007, 10:31 PM   #4
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Can you see the drive in Disk management and/or Device manager?

If not - try another USB cable, check the connections inside the HDD enclosure.

If you can see the drive in Disk management - follow the instructions above. Please keep us updated.
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 11-21-2007, 08:33 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



thank you so much for responding.
yes, ive tried it on disk management- it doesn't show up.
WD sent me a Y cable that's supposed to be stronger and it didn't work. Sorry to sound rather un "techy" but what is HDD?
__________________
barolu is offline  
Old 11-21-2007, 09:19 PM   #6
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



HDD = hard disk drive.

Does anything happen when you connect the HDD to the computer? A green icon should appear next to the clock.

Have a look in Device manager. Can you see the drive there? Any yellow/red "marks"?
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 11-22-2007, 07:37 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



whenever i plug the HDD into the computer the only thing that opens is the easily remove hardware option next to the clock

i did try looking in the disk manager but the HDD did not come up, only my C drive is shown.
__________________
barolu is offline  
Old 11-23-2007, 01:15 AM   #8
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



If you can't see the drive in disk management there's something wrong with the connection.

Try different USB plugs and another USB cable.
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 11-27-2007, 05:44 PM   #9
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



i did try a new plug, they sent me a "Y" plug because they thought there wasn't enough power.

im going to try to print screen what it looks like in disk management whenever i plug in the hard drive
__________________
barolu is offline  
Old 11-27-2007, 07:33 PM   #10
Automotive Team
Moderator
 
jaggerwild's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mississippi by way of NY
Posts: 1,632
OS: Windows 7 U 64bit

My System


Make sure you have USB drivers loaded, also that the usb is turned on in the BIOS too.
__________________
Please, if you need help, start a new thread!
A Link for Viper alarm owners http://www.directed.com/Support/Prod...es/Owners.aspx
A link to Car/Truck information(WIRES)
http://www.the12volt.com/
A link to adapters(late Model Cars)
http://ifar.ca/en/
jaggerwild is offline  
Old 12-16-2007, 12:55 PM   #11
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



i have updates.
i recently bought a new laptop with windows vista. i tried putting in the WD hard drive, it said it was installing the program needed for it and that i could easily remove hardware. however, nothing opened.

any ideas?
please help!
__________________
barolu is offline  
Old 12-18-2007, 09:44 AM   #12
Registered Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 9
OS: Mac Leopard, Windows XP serv pk.2 or 4?


Confused

I am having a similar problem. I have a 120gb western digital HD. I have used Mac Leopard's disk utility to format it to FAT. It shows up fine on my mac desktop but when I boot in Windows XP it doesnt show up on the desktop or in the "my computer" page. I can see the device in my device manager but I dont see how it could be corrupt if leopard reads it just fine. I have not tried the above listed stepd because I dont think it is the problem but if a should try those steps please let me know. Anybody who can help would be much appriciated.
__________________
maz057 is offline  
Old 12-18-2007, 10:27 AM   #13
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



@maz057: Please try the link in post #2 - and create a thread of your own.
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 12-18-2007, 10:32 AM   #14
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Quote:
Originally Posted by barolu View Post
i have updates.
i recently bought a new laptop with windows vista. i tried putting in the WD hard drive, it said it was installing the program needed for it and that i could easily remove hardware. however, nothing opened.

any ideas?
please help!
Please explain - nothing happened?
When you wanted to read the files on the drive?
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 01-01-2008, 02:14 PM   #15
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



Sorry for taking too long to respond. Well, whenever I plug in the WD external drive the option to "safely remove hardware". When I said "nothing happened" I mean that it never reacted as in no option for it to open using windows explorer etc came up. It doesn't even come up on My Computer or any other visible way. The warranty for the hard drive ends on Jan 27th so I only have a few days to try to get my documents on my drive before returning it.
Thank you for your help.
If you have any better suggestions or idea, please email it to me at *****.
__________________
barolu is offline  
Old 01-01-2008, 10:47 PM   #16
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



Can you see the drive in Disk Management?

If so - follow these steps again: http://www.techsupportforum.com/f16/...er-194492.html
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 01-02-2008, 09:47 AM   #17
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



No, I don't believe so. This is what I see:
http://i2.photobucket.com/albums/y22...nagement-1.jpg
__________________
barolu is offline  
Old 01-02-2008, 09:55 AM   #18
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



What is disk 3 in the screenshot?

Can you see the drive in Device manager?
__________________
Deleted090308 is offline  
Old 01-05-2008, 05:49 PM   #19
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 16
OS: winxp, vista



Here's another screenshot where I scrolled down so you could see disk 3.
No don't think so, those are are the drives I see.

http://i2.photobucket.com/albums/y22...creenshot2.jpg
__________________
barolu is offline  
Old 01-05-2008, 06:50 PM   #20
Not...
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 22,264
OS: Xp



I can see an unallocated drive - that should be "fixable".
But - the screenshot is very blurry.

__________________
Deleted090308 is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 07:23 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts