Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Hard Drive Support

External Hard Drive won't open

This is a discussion on External Hard Drive won't open within the Hard Drive Support forums, part of the Tech Support Forum category. Hello everyone, I am new to the site (as I am sure most people who come around here to post


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-16-2008, 05:52 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5
OS: Windows XP



Hello everyone,

I am new to the site (as I am sure most people who come around here to post are) and I was hoping I could get some help.

Recently I was transfering some files to my external hard drive and it was taking a while (10gb worth of data) so I left for a while... when I came back there was an error that occured while transfering, and none of the files that did transfer would work (They were video files, if that helps). So I deleted the non-working files from the hard drive, and it kinda froze. now I can't open the hard drive at all... On my computer when I plug it in it still makes the noise that it is detecting it, but it won't show up on my computer.

I tried plugging it into a computer running vista, and it shows up... but when you try to open it or right click on it explorer freezes and then crashes.

Is there anything I can do to fix this? I have tried running chkdsk on it on the vista computer, but when I type in the command chkdsk h: a new window pops up for a second then dissapears... I have no idea what to do.

If someone could help me here I would greatly appreciate it, and if you need any more info please let me know!

__________________
Shisno is offline  
Old 12-16-2008, 06:25 PM   #2
TSF Enthusiast
 
raptor_pa's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Central PA
Posts: 10,197
OS: XP



Try mhdd to test the disk and surface then testdisk - sticky here on how to run it and see what it finds. Any idea what the hard drive model # is inside the enclosure?

__________________
raptor_pa is offline  
Old 12-16-2008, 06:37 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5
OS: Windows XP



No idea what the hard drive model # is... All that I can tell you is that it is a kaser 'storage vault' 120gb...

Its not my hard drive (my gf's) her sister is running ZAR 8.3 on it right now to see if it comes up with anything (I have no idea what the program is... she apparently found it on some other site)

If that doesn't do anything I'll try the mhdd and testdisk you mentioned
__________________
Shisno is offline  
Old 12-17-2008, 08:33 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5
OS: Windows XP



UPDATE:

Zar worked, although it took a loooong time... problem is its only a trial version which only lets your recover a few files. Are there any free programs that will do data recovery?

If not, are there any specific programs people would recommend?
__________________
Shisno is offline  
Old 12-17-2008, 09:43 AM   #5
TSF Enthusiast
 
raptor_pa's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Central PA
Posts: 10,197
OS: XP



You could try photorec and see if it works. Looked at Zar and the price isn't too bad, if it worked it is well worth it. Recoveries are slow, particularly if the file system is damaged. R-Studio is a little cheaper at I believe $49 for the single file system version
__________________
raptor_pa is offline  
Old 12-17-2008, 10:24 AM   #6
Registered Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5
OS: Windows XP



Quote:
Originally Posted by raptor_pa View Post
You could try photorec and see if it works. Looked at Zar and the price isn't too bad, if it worked it is well worth it. Recoveries are slow, particularly if the file system is damaged. R-Studio is a little cheaper at I believe $49 for the single file system version
I just aquired a full version of GetDataBack for FAT drives... its running right now.

I will update this thread once it is done to let everyone know whether or not it worked.

Thanks everyone for your help so far!
__________________
Shisno is offline  
Old 12-18-2008, 07:01 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5
OS: Windows XP



Ok, Get data back recovered all the files.. so it seems anyway.

Almost everything doesn't work, there are some videos and documents that will open... but none of the pictures open and same with most of the video files. Haven't tried any autocad files yet (The program is on my other comp) but I can assume they dont work either.

No error message is given when I try to open the pictures, and the videos that dont work play some wierd techno song, I have no idea why.

Is there any way to get these files to work? or are they lost?
would a different recovery program have any different luck? or would bringing it to a proffesional be best?
__________________
Shisno is offline  
Old 12-18-2008, 07:14 PM   #8
TSF Enthusiast
 
raptor_pa's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Central PA
Posts: 10,197
OS: XP



I assume you restored to another disk, not the disk that was having errors. You could try another recovery program, R-studio is probably my favorite. If that doesn't work then yeah professional recovery is in order, and that would not be the local computer shop :) a recovery specialist is who you would need.
__________________
raptor_pa is offline  
Old 12-22-2008, 07:42 AM   #9
Registered Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1
OS: wondows xp



I have encountered the same problem. My kaser Vault 120gb. When it oots up the blue light at the back jus flashes a few ties an then stop. everytime i go to acces the vault the blue libghts starts to clik again. it says all my files are their but i have no acces to them. ay idea what i should do? i have alot of filez probably 80gb of importat files on it. i would hate to lose it. please help
__________________
trikz is offline  
Old 05-14-2009, 01:51 PM   #10
Registered Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 2
OS: vista



hello

i have a problem with my external. i tink its something similar *shison*..


when i plug in my external and i press the power button. the computer detected the external nose.

the driver [E] pops up an when i click on it..it freezes on me..and if i right click on it..it freezes on me also!

any idea what may be the cause for that?


also i have tryed my external on 3 other computers and its the same problem.it freezes on me!

so can anyone please help me on this?

you can email me or add me on msn... deejay_khan@hotmail.com or aim... KHANBAI4U
__________________
khanbai4u is offline  
Old 05-14-2009, 04:54 PM   #11
TSF Enthusiast
 
raptor_pa's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Central PA
Posts: 10,197
OS: XP



Hi khanbai, remove the drive from the enclosure and connect it directly to a PC and see if it opens. If not first step will be test_disk as in this sticky http://www.techsupportforum.com/f16/...er-194492.html We prefer to keep support in the open forum so the answers are ssearchable for other users. Also, please start a new thread so we can provide support specific to your issue.
Thanks!
__________________
raptor_pa is offline  
Old 05-15-2009, 10:16 AM   #12
Registered Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 2
OS: vista



well i did removed the hard drive from the case..and it still wont open. everytime it comes up on my computer. an i click on it..it freezes on me. i dont noe whats the cause of that. i will try to run the test disk part now.an i will update you on this topic...btw can the test disk program works with windows vista home premium?

__________________
khanbai4u is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 01:40 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts