Go Back   Tech Support Forum > Automotive Center > Automotive Support

2001 dodge ram 4wd wont engage

This is a discussion on 2001 dodge ram 4wd wont engage within the Automotive Support forums, part of the Tech Support Forum category. sealed up vaccuum lines,lines are not dry rotted,replaced shift accuator,replaced u joints,axles are in great shape,using heavy duty gear oil,


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-21-2010, 12:14 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



sealed up vaccuum lines,lines are not dry rotted,replaced shift accuator,replaced u joints,axles are in great shape,using heavy duty gear oil, when i shift into 4lo and put the truck in drive it jumps from all the torque,but my hubs wont lock,i dont know what else to do

__________________
singlecabd is offline  
Old 03-21-2010, 06:39 AM   #2
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



what were you doing the last time the 4wd worked?

__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-21-2010, 11:15 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



Quote:
Originally Posted by 97'sonoma View Post
what were you doing the last time the 4wd worked?
the last time it worked i had to drive it a mile in 4lo to lock it in,then i shifted to 4hi and drove back in to the woods
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-21-2010, 11:16 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



sorry im new to this,i just accidentely put my reply with your question
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-21-2010, 11:32 AM   #5
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



well it definatly sounds like a vacuum problem. have you checked the vacuum pump or vacuum actuator that operates the hubs?
__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-21-2010, 12:25 PM   #6
Administrator
TSF Manager
 
SABL's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Galena, Ohio
Posts: 11,921
OS: WinXP Pro SP3, Vista Home Premium SP2



Quote:
Originally Posted by singlecabd View Post
sorry im new to this,i just accidentely put my reply with your question
No problem... you clipped the quote. Many times it is good to include the quote with your answer... such as I am doing to make this comment.

Are we talking transfer case or the actual hubs?? Some vehicles do not have front hubs.... my '98 Cherokee is one that does not have them. The hubs are attached to the spindle assembly on each front wheel.... can be manual or automatic.
__________________
It's a good thing I never had any sanity......I would have lost it by now.
SABL is offline  
Old 03-21-2010, 10:17 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



hubs,my shift accuator is what locks in my hubs,i replaced it yesterday,i checked my vacuum lines and they look alright,my truck has seen alot of mud some maybe they are clogged but im not exactly sure,do you kn if theres any was of checking them before i replace them????
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-22-2010, 11:28 AM   #8
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



about the best you can do to check vac. lines is take them off one at a time blow them out and put it back on and move to the next one. try blowing through them by mouth to see if they are clogged but I've never had vac lines get mud in them because they are closed circuits, if theirs mud in them somethings broke.Also is the front drive shaft engaging. try puting your truck on jack stands all the way around and engage 4wd with it runing and put it in gear just to make sure its not your transfer case instead of youre hubs cause if your hubs lock but trans case doesn't it my seem opposite.
__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-22-2010, 01:00 PM   #9
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



yah,i will try that today,im thinking that also maybe the coller that slides back and forth between the passenger side axle shaft and the intermediate shaft may not be lining up properly and something is in a bind,but when i shift between 4hi and 4lo i can feel the transfer case engaing,also ima check out the vacuum lines
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-22-2010, 01:12 PM   #10
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



cool let me know what you find and ima do some studying on this problem.
__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-22-2010, 01:56 PM   #11
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



ok,i just put the truck up on jack stands and put it in it in 4lo and 4hi with the transmission in drive and reverse,the front tires didnt spin at all but the driveshaft leading to the front axle was spinning fine,so i kno its not in the transfer case,thank goodness,and i just dont see where there would be a leak or a loose vacuum line,and i had just replaced the accuator on the front axle.but i did some research and i found out theres a control switch on the transfer case,is there anyway it could have gone bad?
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-22-2010, 01:59 PM   #12
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



also i found out my trucks 4 wheel drive doesnt lock in by the hubs it uses the shift accuator to slide a shift collar back and forth to lock it in 4wd
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-22-2010, 04:08 PM   #13
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



can you see the actuator and collar if so see if the collar has any cracks in it. and clean the mud out if there is any and check all linkages and see if any are bent.
__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-22-2010, 04:11 PM   #14
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



oh hey did you check the fuse for the 4wd?.....
__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-22-2010, 10:26 PM   #15
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



the linkages are all straight,ive never got my truck stuck on anything or damaged the undercarriage in neway,and when i was replacing the accuator i was sliding the colla back and forth and it would slide over the intermediate shaft,i dnt kno if it was cuz the axles werent lined up or what but it didnt wana line them up,and i didnt know i had a 4wd fuse.ima check that out
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-23-2010, 09:30 AM   #16
Registered Member
 
97'sonoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 98
OS: windows idk what



ok hope and prey itsa fuse "cheapest route"
__________________
97'sonoma is offline  
Old 03-23-2010, 10:24 PM   #17
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



i nvr found a 4wd fuse,ima take my accuator back out when i get a chance and jack my righte front tire of the ground,and see if i cant line the axles back up again and get it to lock,and then ima test my vacuum pressure,the pump on the transfer case may have gone bad,this is so aggervating,theres nothin on that truck i cant fix but this stupid problem
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-28-2010, 05:56 PM   #18
Automotive Team
Moderator
 
wolfen1086's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rainey, Virginia Beach, Virginia
Posts: 10,333
OS: Ubuntu 14.04.1



I feel your pain man my S-10 Blazer has vacuum front diff and its a pain in the rear when it decides it doesn't want to work.
If its set up like my Chevy then theres a vac switch on the transfer case a few vac lines and a actuator that engages the diff lock, so if everything else is ok then it could be a bad diff set.
__________________


Hampton Roads Virginia, I've been around the rock three times and this place was NOT on my top ten list of places to live
wolfen1086 is offline  
Old 03-29-2010, 02:39 PM   #19
Registered Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
OS: windows xp



ima try puting a new vacuum switch on it if that dont work i may actually pay someone to look at it
__________________
singlecabd is offline  
Old 03-29-2010, 03:37 PM   #20
Automotive Team
Moderator
 
wolfen1086's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rainey, Virginia Beach, Virginia
Posts: 10,333
OS: Ubuntu 14.04.1



If your in the Hampton roads area I work cheap :)

__________________


Hampton Roads Virginia, I've been around the rock three times and this place was NOT on my top ten list of places to live
wolfen1086 is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 02:20 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts