Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Motherboards, Bios & CPU

Dell XPS | M1530 Laptop Black Screen issue

This is a discussion on Dell XPS | M1530 Laptop Black Screen issue within the Motherboards, Bios & CPU forums, part of the Tech Support Forum category. Hello, I wonder if anyone could help me here. I face a weird problem with my Dell XPS M1530 laptop


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-01-2012, 11:18 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
OS: Win 7 Pro SP1


Post

Hello,

I wonder if anyone could help me here. I face a weird problem with my Dell XPS M1530 laptop (> 3 years) since the last 2 months.

The laptop works absolutely fine when working but the problem comes when i switch it off (Shutdown/Sleep mode) and try to start it up later. It just goes blank. Although I see the laptop starting in normal mode, I just don't see anything on my screen (not even the Dell logo or bios). I would then have to unplug the power adapter, remove the battery, then press and hold the power button for a few seconds, reinstall the battery, reconnect the power adapter, and start it.

And it does work fine again. It happens once in 2-3 days & have been doing this for 2 months now. Am really fed-up and would like to know the reason behind this to fix it. Can someone please explain me the issue and how I can get it resolved?
Many thanks in advance. Cheers!!

__________________
Tino81 is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 12:57 PM   #2
Team Manager - Hardware
 
Tyree's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Illinois
Posts: 51,245
OS: XP Pro-7



Try using an external monitor when the problem occurs.

__________________



All PC's are not the same. Posting your PC specs will help us to assist you quicker and effectively.
Tyree is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 05:29 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
OS: Win 7 Pro SP1



Quote:
Originally Posted by Tyree View Post
Try using an external monitor when the problem occurs.
Thank you for your reply. There's a slight update to the previously mentioned issue.
The laptop starts normally most of the times but at times goes blank during start-up. During this time, I just noticed that although I can hear the graphics card fan moving, nothing else starts up. Even the DVD-RW drive detection doesn't happen. It just goes blank as if its been idle for hours. No outputs from Ext Monitor or HDMI ports at all.
__________________
Tino81 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2012, 12:33 PM   #4
Team Manager - Hardware
 
Tyree's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Illinois
Posts: 51,245
OS: XP Pro-7



Are you certain you have a dedicated GPU?
The info I find for that model uses a (GeForce 8600M GT) Graphics chip.
I would assume the fan you hear is the CPU?
Try removing the battery, clear the CMOS and try booting using AC Power.
__________________



All PC's are not the same. Posting your PC specs will help us to assist you quicker and effectively.
Tyree is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2012, 07:59 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
OS: Win 7 Pro SP1



Quote:
Originally Posted by Tyree View Post
Are you certain you have a dedicated GPU?
The info I find for that model uses a (GeForce 8600M GT) Graphics chip.
I would assume the fan you hear is the CPU?
Try removing the battery, clear the CMOS and try booting using AC Power.
Yes, am very certain its a GeForce 8600M GT external card since it was replaced about 2 years ago. Well the solution you provided works and thats what i have been doing for about 2 months now. What do you think might be a possible issue? How can i get it resolved?
Thanks.
__________________
Tino81 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2012, 07:22 PM   #6
Team Manager - Hardware
 
Tyree's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Illinois
Posts: 51,245
OS: XP Pro-7



If it will always boot on AC Power only (battery removed), possibly a failing battery?

__________________



All PC's are not the same. Posting your PC specs will help us to assist you quicker and effectively.
Tyree is offline   Reply With Quote
Reply
Gear in this thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Portal 2 Black Screen issue
Hey guys, first post here. I bought myself Portal 2 yesterday on Steam, and instantly I'm getting the black screen of death issue. I've tried tones of things to get rid of it, but none have worked completely. Most just prolong my gaming time untill the black screen attacks me once again. So I have...
Oxcide PC Gaming Support 24 08-10-2011 10:28 AM
Black Screen After Windows Loading and Reset Buttons Stops Working
Here is My Problem: No Beeps or any Sound (I don't know my internal speaker working or not, It should be working as i have rarely got any problems, but this problem is huge). Usually i'm able to troubleshoot my problems but this one showing No Sign of errors or warnings like beeps or bod!!! ...
crashnburn Other Hardware Support 1 06-26-2011 11:28 PM
HELP with diagnostic: 9/10th grey screen on laptop Dell D610
Hello, I recently have my Dell S610 that has a grey screen. I did some tests: 1- booting with a boot disk or accessing the BIOS still shows a grey screen 2- plugging the laptop to a CRT shows a normal display --> laptop is working fully, incl. the video card that is not faulty 3- switching...
hydrocynus Laptop Support 1 06-03-2011 04:38 PM
does broken screen and hinges get covered under warranty of dell laptop?
I recently bought a new dell laptop from US before 4 months. somehow my charger got damaged and i got replacement of charger from dell care. But my bad luck continued and i dropped my laptop from my hand about 2 feet height and broke LCD screen and hinges. There is much more small small dagames...
cutesilky2000 Laptop Support 1 05-23-2011 03:43 AM
Dell Lat D600 Black screen w/windows update for XP
Let me start by saying that a few years ago, I owned a PC with XP. One day after using windows update the screen went black upon booting. I connected it to a second monitor and performed a system restore. This fixed the issue and I turned off auto updating. I recently bought this laptop on ebay...
Never78 Laptop Support 14 02-03-2011 09:36 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question

Gear in this thread


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 06:01 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts