Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Laptop Support

[SOLVED] Gateway M460 won't boot

This is a discussion on [SOLVED] Gateway M460 won't boot within the Laptop Support forums, part of the Tech Support Forum category. My friend's Gateway M460 won't start. BIOS will start, then I get the black screen giving the options "start Windows


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-13-2008, 03:20 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Augusta, ME
Posts: 174
OS: Win 7 64 bit


Send a message via Yahoo to tanusgreystar

My friend's Gateway M460 won't start. BIOS will start, then I get the black screen giving the options "start Windows normally, "start in safe mode," etc. When you choose any of these options, the computer gets to the Win XP screen, then the Blue screen of death very briefly, then it starts over and will continue to do this indefinitely until you shut it down. I went into BIOS to check it out and at one point there didn't appear to be a HDD, but when I checked it again, there was. I put the XP disk in to see if the comp would boot from it and it would. Is there something I should try before I just wipe the drive and start over??

__________________
tanusgreystar is offline  
Old 08-13-2008, 04:56 PM   #2
TSF Enthusiast
 
TriggerFinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: USA
Posts: 12,250
OS: XP SP3, PCLinuxOS2007, Win 7 Ultimate


Send a message via MSN to TriggerFinger Send a message via Yahoo to TriggerFinger

I would definitely start with an HDD diagnostic. If the HDD passes the test with flying colors, I would try to repair Windows (steps on the link): http://www.freerepublic.com/focus/f-chat/1664082/posts

If symptoms persist, I will check for overheating (just to be sure) and of course I will run Memtest86+ to test the RAM. If you run Memtest, run it overnight or test each RAM stick individually (remove one while you test the other and vice versa.. around 2 hours each stick).

Now if HDD and RAM check out OK then I have no choice but do a reinstall of Windows.

TriggerFinger is offline  
Old 08-13-2008, 05:58 PM   #3
Registered Member
 
AquariusFX's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 148
OS: XP SP3 / Vista SP1

My System


When you see the option that you said, look for an option that said disable automatic restart when error or something like that. Then see what error the blue screen said.
Then go from there.

If you can't get into the safe mode, the choice would be to do Windows Repair installation.
__________________
AquariusFX is offline  
Old 08-17-2008, 03:37 PM   #4
Registered Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Augusta, ME
Posts: 174
OS: Win 7 64 bit


Send a message via Yahoo to tanusgreystar

I ran Gateway's HDD diag utility. It picked up errors and automatically fixed them, and now the laptop is running very well. Is there something else I should do just in case there may be future problems??
__________________
tanusgreystar is offline  
Old 08-18-2008, 10:33 AM   #5
TSF Enthusiast
 
TriggerFinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: USA
Posts: 12,250
OS: XP SP3, PCLinuxOS2007, Win 7 Ultimate


Send a message via MSN to TriggerFinger Send a message via Yahoo to TriggerFinger

Quote:
Originally Posted by tanusgreystar View Post
I ran Gateway's HDD diag utility. It picked up errors and automatically fixed them, and now the laptop is running very well. Is there something else I should do just in case there may be future problems??
Wow! That's great news. Thank you for sharing.

I use this as a guide http://www.techsupportforum.com/f174...ow-247566.html

I do not wait until I am in too deep to run the steps/tests in that document. What I do is to follow the steps once every 3 to 6 months depending on my use.

Make sure you back up your files as there is no saying when these devices will break down.

TriggerFinger is offline  
Closed Thread
Gear in this thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question

Gear in this thread


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 07:54 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts