Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Laptop Support

Dell Inspiron 6400 [XLDR] !ATA Error

This is a discussion on Dell Inspiron 6400 [XLDR] !ATA Error within the Laptop Support forums, part of the Tech Support Forum category. Can anyone help me with a few questions. Dell Inspiron 6400 , 100gb hard drive, 1 gb ram (2x512mb) Warranty


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-17-2008, 07:11 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
OS: xp


Red Faced

Can anyone help me with a few questions.
Dell Inspiron 6400 , 100gb hard drive, 1 gb ram (2x512mb) Warranty expired. Windows XP
After a rapid increase in BSOD's My Dell Inspiron 6400 finally seems to have died. After the Dell screen it blanks out to a [XLDR] !ATA message. From what I can find this looks like the Hard drive has died. When irun the bios check it shows that I have a hard drive but shows that it is 2199GB capacity but is really only 100GB. When I run the preboot diagnoistics the hard drive short test comes up "not applicable" for some reason. As the drive slowly started to die I was able to run the test and get a "drive not detected" error but it would then eventually reboot, not anymore. I've tried booting up from a disk dell sent me but it gives me a no hard drive message at the end. So unless anyone can think of anything else i think it mught be poked.
To my next question I am going to buy a new hard drive. I can't really find much information on how big my laptop can take and I was hopeing to get a 2.5" 320gb sata ddr2 pc5400 which from what I can tell will fit my laptop. Is there a problem with going too big ? I had the OS preinstalled on my laptop so i assume that I willhave to try to get that again or will dell have to give me a copy.
Thanks in advance for any suggestions

__________________
JoffB is offline  
Old 10-17-2008, 07:46 PM   #2
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


Hi JoffB,
Have you tried running the diagnostic software from the manufacture of the HD?
Not that I think it will resolve the HD issue seeing it will not boot from the disk you stated.

Was this disc the Dell restore CD?
Does this laptop have Media Direct capabilities?

Bill

__________________
BCCOMP is offline  
Old 10-18-2008, 01:11 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
OS: xp


Thanks for your quick reply BCCOMP.The disk I was sent is a windows xp reinstallation cd for dell i was trying to use the restore console.

Sorry and it does have media direct

I just tried to start up using media direct and got the screen but with [XLDR] ! DISK error acros the top
__________________
JoffB is offline  
Old 10-18-2008, 04:25 PM   #4
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


OK,
I think the HD has failed.
Yes, you should beable to install a bigger HD (320GB) and have no issues with this laptop.

The thing you do have to worry about is partitioning the drive.
You could split the hard drive run two seperate partitions (roughly 160GB +155GB)
One for your OS and programs and such.
The other for a backup of documents and pictures etc.etc.
Or just use the whole drive for everything (not a good idea).

The issue here is the Media Direct Application will need atleast 1.5GB (preferably 2.5GB-3GB) of free space to work correctly.
The install of the OS and media direct have to be done in a certain order.
Did you get the reinstall instructions from Dell or with the laptop?
Bill
__________________
BCCOMP is offline  
Old 10-21-2008, 03:36 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
OS: xp



I havent as yet got reinstall instructions from dell just the disk. I'm not quite sure how to partition the drive but never use media direct anyway so will I still need it?
__________________
JoffB is offline  
Old 10-21-2008, 09:14 PM   #6
TSF Enthusiast
 
BCCOMP's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: New York
Posts: 9,286
OS: Win XP SP3 / Windows 7 Beta / Open Suse

My System


I am unsure of the version you have, but the installation is the same.
This may help you:
http://support.dell.com/support/topi...401E0A551752CE
Bill
__________________
BCCOMP is offline  
Old 10-22-2008, 02:02 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
OS: xp



Thanks for your help I'll see how I go............
Cheers

__________________
JoffB is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 05:46 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts