Go Back   Tech Support Forum > Hardware Support > Laptop Support

Can't start up Acer Aspire laptop

This is a discussion on Can't start up Acer Aspire laptop within the Laptop Support forums, part of the Tech Support Forum category. Hello, I have an Acer Aspire laptop with Windows 7. I have never had any major problems with this laptop


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-07-2011, 09:08 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Hello, I have an Acer Aspire laptop with Windows 7. I have never had any major problems with this laptop until today. I was watching a DVD of It's Always Sunny in Philadelphia. The show kept freezing so I paused it and clicked to play a song (the song doesn't have a virus because it's one I recorded), and then the computer froze and a message came up saying "Windows Explorer has stopped responding" (I have gotten this message a few times before when I run too many programs). I clicked OK or whatever it said to click and then the screen turned blue with small white text saying something that I can't remember. I waited on the screen because it was counting down something and I didn't want to interrupt, in case it was doing something important. Then the screen turned black. I waited a bit longer and then just forced shut down by holding in the button. When I start it up it brings up a screen that says "Windows Error Recovery" on the top and the text underneath says "Windows failed to start. A recent hardware or software change might be the cause." and two options, to "Launch Windows Repair Something", or "Start Windows Normally". Starting normally just brings me right back to the same screen after a few seconds, and clicking the launch repair thing just goes to a black screen (however, it did take me to a blue flowery menu with lots of repair options the first time I tried it... none of the options worked except for reboot system and now it wont work at all.... except sometimes when it goes to a blank blue flowery screen and freezes).

I tried all of the suggestions from the Black Screen thread, solution #1 and no luck; the other solutions would void my warranty so I can't try those. If anyone could help I would really appreciate it. This is very important data that I cannot lose. Please and thank you very much.


OTHER INFO:

- I think I still have a warranty. But, I'm sure their way of repairing it is to do a factory recovery thing, and I can't lose my data.

-Also, I have another Acer/Gateway NV53A laptop with windows 7 as well. It has 400GB of free space and the Aspire only has ~200GB of data, so if I could transfer the data from the Aspire to the other before sending it in, that would work out. Let me know how this would be possible, if you're not sure how to fix the actual error.


Thanks in advance to anyone willing to help,
Andoru


[Sorry for writing such a long thread. Just trying to make sure it's detailed enough for you to figure out what happened.]

__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 10:18 AM   #2
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi and welcome to TSF have you tried to start in safemode with networking that would be F8 on booting

__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 01:04 PM   #3
Team Manager - Hardware
 
Rich-M's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: NE Pennsylvania
Posts: 7,526
OS: Windows 7 Professional

My System


On the "Repair Your Computer" Screen can you open "cmd" prompt? If you can type in "chkdsk /r" and hit "enter". Then "Y" to allow restart to do it and then restart laptop.
__________________


All PC's are not the same. Posting your PC specs will help us to assist you quicker and effectively.
Rich-M is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2011, 01:44 AM   #4
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



I tried starting the laptop in Safe mode, Safe mode with networking, and Safe mode with command prompt. All of those took me directly back to the "Windows Error Recovery" screen.

When I click on "Launch Windows Repair" the screen turns black and doesn't do anything else. I tried doing a hard reset to see if that worked, but no change.

I called Acer technical support and they said I could restore factory settings and fix it, but I would lose all my data. Is there a way I can get the important data off that laptop and onto another Windows 7 laptop temporarily?
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2011, 07:19 AM   #5
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi this is one way Use Ubuntu Live CD to Backup Files from Your Dead Windows Computer - How-To Geek
you could take the hdd and put it in a usb enclosure and hook it up to another computer and get the data that way
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2011, 11:55 AM   #6
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Thanks a lot, I hope I can get it to work properly. But, the largest USB drive I have is 8GB, and that's actually a Mini SD card with a USB adapter. Will that work correctly?

Can I use any blank CD, or is it a specific type of CD? And, do I use either a CD OR a USB, or is both required?

Thanks in advance.
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2011, 10:20 AM   #7
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi it should still work using the live cd and the 8gb together it may be a little slow but that is all read the link all the info is there
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2011, 08:25 AM   #8
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



I am getting this error message. Any clue on how to fix this? I have tried a couple different blank CDs and keep getting this message. Is there another program I can burn this with besides IMGburn?

__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2011, 08:30 AM   #9
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Just tried Nero express and it said error as well.

I'll try to download an older version of Ubuntu and see if it works.
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2011, 10:10 AM   #10
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi try it from here Homepage | Ubuntu
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2011, 10:18 AM   #11
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Thanks bud, it's downloading. If the problem comes up again, could I put ubuntu on a USB flashdrive instead? Not sure if it works the same. And, if it does work, do I have to do anything to boot the disk when I put it in my other laptop? The link didn't say anything about that.
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2011, 10:20 AM   #12
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi try here for info how to run ubuntu from a flash drive - Google Search
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2011, 01:06 PM   #13
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Hi, I got ubuntu to run off a disk finally. Version 11.04 wouldn't burn to a disk so I downloaded version 10.04 and it burned just fine. Now my problem is getting my hard-drive open once inside of ubuntu. I did what the link said (create directory/force mount) and according to the walk-through, the drive should be opening properly now. BUT, I keep getting this error message, "dbus error org.freedesktop.dbus.error.noreply"... no clue why. I'm getting so close to fixing this but I keep running into problems =/

Thanks in advance
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2011, 07:40 AM   #14
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi do you have passwords on folders [ubuntu] Warning DBuserror.org.freedesktop.DBUS.Error.NoReply - Page 3 - Ubuntu Forums
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2011, 10:26 PM   #15
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



I've never set any passwords except for the password to log onto windows. None of the [understandable] suggestions worked for me. People keep talking about "Seahorse", "Suba", different packs of stuff that I don't understand. I think a good option would be to try and re-download an older version of Ubuntu, as I see that most people with older versions don't have the problem (I guess I'll do 8.04 since it is the version in the guide). Let me know if this is a bad idea.
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2011, 01:27 PM   #16
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



You might be as well to get recovery discs
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2011, 10:26 PM   #17
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Yea I have to back up my data first, though. I have years worth of music recording on the laptop that I can't lose, which is why I'm trying to get these Ubuntu boot disks to work. I downloaded Ubuntu 8.04 and it wouldn't burn, just like 11.04 - 10.04 is the only one that has worked so far but I can't get the error to fix.
__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2011, 10:53 AM   #18
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 52,356
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Ok then this may be another option Use Puppy Linux Live CD to Recover Your Data - Geeks to Go Forums
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2011, 08:05 AM   #19
Registered Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
OS: Windows 7



Thanks a lot, I'll try this out.

__________________
Andoru is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please help...Acer Aspire 5920g laptop battery
I have an Acer Aspire laptop 5920g. I have had it for 4 years now. I think my battery needs replacing. It only lasts an hour before its down to 35% of battery life and then a few minutes later it will die. I use my laptop about 1.5 to 2 hours a day. I know its probably due for a battery anyway. I...
alig7 Laptop Support 4 04-16-2011 02:10 AM
Acer aspire 5735z black screen on start up
Hello people could anyone please help me, I will start at the beginning first i noticed my laptop getting a little warmer than ever before so I installed a program of the net to monitor and improve fan speed, (i wish i had not messed) the next day I switch my laptop on all I'm getting is a black...
ian19740 Laptop Support 1 04-13-2011 01:55 PM
Can't see the C & D drive in disk management! Please help.
Disk manager can't locate C & D drive, only DVD/CD drive. Win Explorer shows both drives are OK. I think it is possibly infected with a virus as i also encountered a few Blue Screen of Deaths (BSOD). I wanted to do a full reformat, but could not do so as i can't locate my C & D drives. The...
seanfoo2005 Resolved HJT Threads 33 03-21-2011 05:16 AM
Acer Aspire 5742 won't charge... sometimes.
Hello, I purchased an Acer Aspire 5742-7120 on 1/17/11. The laptop worked perfectly for the first two weeks of use. After those two weeks, I noticed that the laptop would no longer charge while plugged in. I made sure my connections were secure, I tried multiple outlets, and I performed a...
dumbhoe Laptop Support 1 02-10-2011 08:21 PM
Acer Aspire 5741G is being delivered with wrong memory
I recently bought an Acer Aspire 5741G laptop, which has an Intel Core i3 330M processor inside. This processor has an integrated dual channel DDR3 memory controller which only supports 800 MHz and 1066 MHz DDR3 memories. The DDR3 memory modules mounted in the laptop have IC's on it with part...
RoDeNtJe Laptop Support 0 12-31-2010 05:10 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 02:19 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts