Go Back   Tech Support Forum > Microsoft Support > Windows XP Support

[SOLVED] Win XP Drivers missing for Ethernet Controller + More

This is a discussion on [SOLVED] Win XP Drivers missing for Ethernet Controller + More within the Windows XP Support forums, part of the Tech Support Forum category. I was having trouble with my IBM Thinkpad T41 2373 so I factory reset it and set everything up. When


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-12-2012, 02:51 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



I was having trouble with my IBM Thinkpad T41 2373 so I factory reset it and set everything up. When it came to connecting to the internet I found that in device manager I was missing in my "Other Devices" section my Ethernet, Multimedia Audio, Network and Video Controller drivers as well as my PCI Modem driver. I tried and tried to find information about what I'd need and looked around trying various driver software I found but none worked. I'm currently running Win XP Pro 2002 Service Pack 3. If anyone knows what drivers I need and more importantly where I can get them please let me know. If you need more information to help me just ask and I'll try my best to get that info. Thanks in advance for your interest in helping me!

__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 02:57 PM   #2
Administrator
Microsoft MVP

Team Manager
- Networking
- Microsoft Support
- Hardware
 
Old Rich's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: May 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 47,155
OS: XP, Win 7



and welcome to the Forum

Try here:

Lenovo Support - Drivers & Software (US)

Old Rich is offline  
Old 09-12-2012, 03:20 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Quote:
Originally Posted by Old Rich View Post
and welcome to the Forum

Try here:

Lenovo Support - Drivers & Software (US)
Hi Rich,

Firstly thanks for such a quick reply. Secondly, I went to the site and got the Modem and Ethernet drivers, run the installations but nothings changed. When I got to device manager It still shows they're not working, and they're not. Here's a SS of my current device manager screen on the laptop.
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 03:25 PM   #4
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 53,841
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi which one did you choose from the T41 2373 there are 3 more numbers you need to select the correct machine
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-12-2012, 03:32 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Quote:
Originally Posted by joeten View Post
Hi which one did you choose from the T41 2373 there are 3 more numbers you need to select the correct machine
This is the model I selected if that's what you mean? T41 2373

__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 03:42 PM   #6
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 53,841
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Hi I cannot do it that way what I can tell you is that there are a huge amount of machines under that banner and the 3 other numbers narrow down the field to one specific machine which makes your chances of getting the correct driver for your specific machine much better or there is a auto detect which should do it for you Lenovo Support - How do I use "My Download List" (US)
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-12-2012, 03:50 PM   #7
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Joeten, Thank for you help so far. How would I find out these extra three numbers? Also, as I have no internet on the laptop I'm trying to fix I can't run the auto detect, unfortunatly.
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 03:53 PM   #8
Administrator
Microsoft MVP

Team Manager
- Networking
- Microsoft Support
- Hardware
 
Old Rich's Avatar

Microsoft Most Valuable Professional
 
Join Date: May 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 47,155
OS: XP, Win 7



I would start with installing the Chipset driver first . . then the network adaptor drivers . . after that you can go online to get the rest.
Old Rich is offline  
Old 09-12-2012, 04:00 PM   #9
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 53,841
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



There are several ways to easily find this information as it is written into the BIOS on the system board.



1) Boot to BIOS (press F1 on startup) and the model type and serial number will be listed.



2) You can also check by using the ThinkVantage Toolbox via pressing the ThinkVantage button beside your power button. From there you should be able to see your Product Number, Serial Number and BIOS version since Toolbox reads from the system BIOS info.



3) Another way is to run an elevated command prompt, and enter the command "wmic bios get serialnumber" (without the quotations)
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-12-2012, 04:08 PM   #10
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Joeten, I did as you said. "BIOS Version 3.05a (1RETC6WW)" "BIOS Date 2004-05-14" "Embedded Controller Version 3.01a"

Rich, I got the Chipset, Modem and Ethernet drivers. I ran the .exe's on the laptop and nothing changed :S
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 04:10 PM   #11
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Update,

After running "wmic bios get serielnumber" I got "Please wait while wmic is installed
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 04:10 PM   #12
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 53,841
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Nope that is not it try the 2nd method
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-12-2012, 04:15 PM   #13
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 53,841
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



Is there a sticker on the laptop possibly on the base with the full model number including the last 3 digits
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-12-2012, 04:21 PM   #14
Microsoft-Team Manager
Hardware - Team Manager
 
joeten's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Glasgow Scotland
Posts: 53,841
OS: win 7 pro/ultimate/xp vm



http://support.lenovo.com/ContentRes...wss/nlabel.gif
__________________









Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.
joeten is offline  
Old 09-12-2012, 04:40 PM   #15
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Quote:
Originally Posted by joeten View Post
Got it..

"Type 2373 - 1HG"
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 05:30 PM   #16
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Joeten, I've found the 3 digits you needed, do you think you could use them to try and find the drivers? I've just been looking but I still haven't found anymore
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 06:24 PM   #17
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 28,347
OS: Windows 8 64, Windows 7 64 Bit SP1, XP SP3, Mac OSX

My System


On an Internet computer download the drivers and save them to a USB Flash Drive. Bring the flash drive over to the ThinkPad, open the flash , and double click the downloaded drivers to install. They will Unzip to a location on the C: drive, something like C:\Drivers, or C:\Lenovo (take note of where they unzip to) After unzipping, the driver should install. If not, you can right click the yellow flag for that device in the Device Manager, choose Update Driver and browse it to the Unzipped Location to the .inf file to install the driver. Once you have the Chipset and Ethernet installed, you can use the Thinkpad to get the rest of the drivers.
Download the:
Chipset driver: http://download.lenovo.com/ibmdl/pub...s/oss206ww.exe
Intel Pro/1000 LAN (Ethernet) adapter:
http://download.lenovo.com/ibmdl/pub...s/7ira09ww.exe
spunk.funk is offline  
Old 09-12-2012, 06:42 PM   #18
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



Spunk, thanks for your help too. I'm just about to do the chipset one but I don't know which to install it for. In the SS above I showed the devices I'm missing the drivers for "Ethernet Controller" "Multimedia Audio Controller" "Network Controller" "PCI Modem" "Unknown Device" "Video Controller". Which of those do I install the chipset driver to?
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 07:04 PM   #19
Registered Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
OS: Win 7 Home Premium Service Pack 1 / Win XP Pro 2002 Service Pack 3



It's working! Thanks so much to all of you for your awesome help! Legends..
__________________
haoto is offline  
Old 09-12-2012, 07:09 PM   #20
TSF Team, Emeritus
 
spunk.funk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 28,347
OS: Windows 8 64, Windows 7 64 Bit SP1, XP SP3, Mac OSX

My System


You do not install a driver to any particular device. You just download the driver, save it to a flash drive, put the flash drive in the troubled computer and double click it to install it. It will unziip (take note of where) and it should start the install. Or it will say this is the wrong driver for your hardware. After it installs, go back to the Device Manager and the yellow flag for Unknown Device should disappear. Then do the Intel LAN driver and the Network Adapter drivers flags should disappear.

spunk.funk is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
virus removal help
:smile::smile: thanks in advance for any help you can provide. i have been a member on the forum for a number of yrs, and you have helped me in the past. i started to see my pc slow down so i did all the standard (cleaning, delete all tmp files, etc) it did not help. then i notice that i was...
stroh Resolved HJT Threads 50 03-04-2012 07:06 AM
Redirect Virus
Hi, Since about a month I've noticed that whenever I run google search after clicking at link in results page I'm being redirected to some random pages. I've ignored it at first as I thought It's harmless, however after making some research I notice it's a serious problem and after failing...
Asator616 Resolved HJT Threads 17 11-17-2011 04:21 PM
Slow browsing
I've had somewhat slow browsing as of late. Here are my logs: . DDS (Ver_2011-08-26.01) - NTFSx86 Internet Explorer: 8.0.6001.18702 BrowserJavaVersion: 1.6.0_22 Run by marvin glick at 2:44:06 on 2011-11-02 Microsoft Windows XP Home Edition 5.1.2600.3.1252.1.1033.18.1982.1173 . AV:...
sailor86 Inactive Malware Help Topics 0 11-02-2011 12:53 AM
XP Internet Security 2012 Firewall Alert
Hello. Two days ago I got the virus XP Internet Security 2012 Firewall Alert. It does not let me open any file/folder/browser. When I try to google how to remove it, it redirects me to different websites. Please ...
lilbrat0326 Resolved HJT Threads 15 07-03-2011 06:49 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 12:45 AM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts