Go Back   Tech Support Forum > Microsoft Support > Windows XP Support

[SOLVED] Computer disk hardware configuration problem

This is a discussion on [SOLVED] Computer disk hardware configuration problem within the Windows XP Support forums, part of the Tech Support Forum category. I am getting the below error with an xp os pc, "Windows could not start because of a computer disk


Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-21-2010, 09:01 AM   #1
Registered Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 59
OS: windows vista



I am getting the below error with an xp os pc,

"Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem. Could not read from the selected boot disk. Check boot path and disk hardware."

I have read microsofts documentation on the error, but basically I cannot boot form the OS CD, that leaves two options.

1) Edit boot.ini, file (I do not where to begin)

2) Use recovery console , how do you invoke the recovery console ?

__________________
flashfreddie is offline  
Old 08-22-2010, 05:14 AM   #2
Registered Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 59
OS: windows vista



Hi I am really struggling with this issue, basically I cannot boot from my recovery CD and therefore cannot begin to try any of the options suggested by MS.

Any help appreciated.

__________________
flashfreddie is offline  
Old 08-30-2010, 11:11 AM   #3
Registered Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 59
OS: windows vista



Hi,

Last attempt on this post.
Is there any means/tools to get the system to boot ?

"I am getting the below error with an xp os pc,

"Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem. Could not read from the selected boot disk. Check boot path and disk hardware."

I have read microsofts documentation on the error, but basically I cannot boot form the OS CD, that leaves two options.

1) Edit boot.ini, file (I do not where to begin)

2) Use recovery console , how do you invoke the recovery console ?"
__________________
flashfreddie is offline  
Old 08-30-2010, 01:59 PM   #4
TSF Team Emeritus
Microsoft Visiting Expert
 
patmark's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Port Saint Lucie Florida
Posts: 1,172
OS: XP home



Hi Freddie, Sorry noone has responded yet. I'm not a hardware expert but let me try to help. I really could use a little more info though.
What kind of computer do you have?
How many hard drives does it have?
Have you attempted to enter the Bios to check the boot order?
What's your level of experience?
What changes (Hardware or software), have you made recently that you think might have caused this issue? If any.

If you resolve this problem on your own please let me know so I

can move on to other issues. Also please mark this thread solved using

the quick tools option located at the top of this thread and selecting

solved from the drop down menu.


Thank you
Patmark
__________________

Sometimes its the simplist solution that fixes the problem.

Keep it simple stupid.
patmark is offline  
Old 09-01-2010, 11:46 AM   #5
Registered Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 59
OS: windows vista



Hi Patmark,
Tks for the reply

What kind of computer do you have? Its an old IBN multi-media Pc running on xp
How many hard drives does it have? One hardrive only
Have you attempted to enter the Bios to check the boot order?
the boot order was , Floppy - HDD - CDROM , I changed it to Floppy - CDROM - HDD, and trying that , let you know how it goes
What's your level of experience? average , been a while since I worked on issues like these
What changes (Hardware or software), have you made recently that you think might have caused this issue? If any. none that I could pick out as being the route of the problem

If you resolve this problem on your own please let me know so I

can move on to other issues. Also please mark this thread solved using

the quick tools option located at the top of this thread and selecting

solved from the drop down menu. of course glad to, but not there yet :)
__________________
flashfreddie is offline  
Old 09-01-2010, 02:26 PM   #6
Registered Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 59
OS: windows vista



Hi Patmark,

I eventually was able to boot from the recovery disk and after running chkdsk /r with found errors , I re-forammted and re-installed the os.

All is now ok, tks.

__________________
flashfreddie is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is on
Smilies are on
[IMG] code is on
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Post a Question


» Site Navigation
 > FAQ
  > 10.0.0.2


All times are GMT -7. The time now is 06:38 PM.


Copyright 2001 - 2014, Tech Support Forum

Windows 7 - Windows XP - Windows Vista - Trojan Removal - Spyware Removal - Virus Removal - Networking - Security - Top Web Hosts